Боцан-Харченко: Важно да Србија и Русија наставе да воде независну политику

Танјуг
Боцан-Харченко: Важно да Србија и Русија наставе да воде независну политику

БЕОГРАД - Србију и Русију везују дуги традиционални и пријатељски односи и да је важно за обе земље да воде назависну политику и да раде на даљем јачању и унапређењу односа, рекао је данас амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко током обиљежавања Дана Русије.

Истакао је да је и за Русију, као и за Србију важно да чува и јача суверенитет у свим сферама - у политици, економији, технологијама, култури и одбрани. 

“Наравно и за Србију и за нас веома важно чување, јачање, заштита наших традиционалних вриједности, вјерских вредности и наших духовних веза. Градићемо нашу билатералну сарадњу која се развија”, рекао је амбасадор. 

Боцан-Харченко је нагласио да се поруке са Свесрпског сабора подударају са оним што предсједник Русије Владимир Путин наглашава као основу за развој Русије.

“За нас је најважније да народ буде јединствен, да се економски развија, да сарађује, јер је то важно због промјена у свјетској економији. Мјења се свијет, мјењају се центри моћи. Русија је једна од водећих држава за успостављање новог међународног поретка”, рекао је руски амбасадор. 

Подсјетивши да Србија није увела санкције Русији, навео је да Русија може да пружи најбољу помоћ за Србију која се односи на националне интересе. 

“Србија се не придружује подршци санкцијама против Русије, што је за нас веома важно. У Србији постоји пораст разумјевања с обзиром на друге приоритете, али постоји интерес према различитим интеграцијама које се појављују”, рекао је Боцан-Харченко и оцијенио да је Ана Брнабић, када је била предсједница Владе, направила “добар уговор између Србије и европско-азијских земаља”. 

Свечаном пријему у руској амбасади у Београду присуствовали су председник Владе Србије Милош Вучевић, председница Народне Скупштине Ана Брнабић, министар спољиних послова Марко Ђурић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар одбране Братислав Гашић, министарка  рударства и енергетике Дубравка  Ђедовић Хандановић, министар телекомуникација Дејан Ристић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, министар без портфеља Ненад Поповић, министар спорта Зоран Гајић, министар културе Никола Селаковић, председница Покрајинске владе Маја Гојовић, дипмолатски кор, представници православне и исламске заједнице и јавне личности. 

Дан Русије је државни празник који се од 1992. године обиљежава 12. јуна у част усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана