Боцан-Харченко: Сврха посјете Лајчака и Ескобара - поновно извртање руку Београду

Срна
Боцан-Харченко: Сврха посјете Лајчака и Ескобара - поновно извртање руку Београду

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је да власти самопроглашеног Косова отворено и дрско настављају са преузимањем контроле над сјеверним дијелом покрајине који насељавају Срби и да не намјеравају да се предомисле, те да се намеће питање о истинитој намјери западњака.

"Изгледа да је то опет извртање руку Београду", рекао је Боцан-Харченко у осврту на састанке који су у Београду и Приштини имали специјални представник САД за западни Балкан Габријел Ескобар и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.

Боцан-Харченко је указао да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти самовољно поставио, уз полицијску пратњу, своје штићенике на мјеста одборника у Скупштини општине Сјеверна Митровица, која су Срби претходно напустили у знак протеста, саопштено је из Амбасаде Русије у Србији.

"Били смо у праву, када смо упозоравали да је одлука Приштине да се одгоде одговарајући локални избори подмукла подвала. То се и десило. Поставили су жсвојеж без одржавања избора. Прави тријумф демократије по европским стандардима", рекао је Боцан-Харченко.

Он је као индикативну и буквално упадљиву чињеницу о дјеловању Запада у корист косовских Албанаца навео њихову апликацију за чланство непризнате квазидржаве у ЕУ.

"Зар је то икада било могуће без одобрења Брисела? Где је посвећеност ЕУ принципима проширења на такозвани западни Балкан, који, иначе, предвиђају поштовање Резолуције 1244 Савјета безбједности УН?", упитао је амбасадор Русије.

Он је оцијенио да је "Слика је веома ружна и тешка".

"Мада су речи америчког специјалног изасланика Ескобара о томе да из сваке кризе треба тражити оптимизам - уз сву њихову привидну апсурдност - разумљиве. По свој прилици, оптимистима САД чини управо очајнички положај косовских Срба", каже Боцан-Харченко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана