Боцан - Харченко: Рјешење статуса Космета није могуће без Москве

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да рјешење статуса Косова и Метохије није могуће без става Савјета безбједности УН, а самим тим и без подршке Русије.

Боцан-Харченко је подсјетио да је Резолуција 1244 Савјета безбједности УН једини основни међународни правни темељ за регулисање статуса Косова.

"Глас Русије у УН остаје исти, јер ми јесмо, бићемо и остаћемо стална чланица Савјета безбједности УН. Чланство Косова у УН није могуће без нашег одобрења. Тачка! Ово је међународно правно образложење и јесте суштинско", рекао је Боцан-Харченко.

У осврту на односе Србије и Русије, руски амбасадор је нагласио да не види да Београд суштински мијења свој однос према Москви, као и да ЕУ тјера Србију да уведе санкције, док сама остаје највећи међународни економски партнер Русије.

"Односи се не мењају и поред неких корака које предузима Србија, попут гласања за резолуцију УН против руске инвазије на Украјину. Неки кораци су нас разочарали, мислим на резолуцију у УН. Чувајући пријатељски однос, тражимо и разумемо стварни разлог зашто", рекао је Боцан-Харченко у интервјуу за Н1.

Он је додао да је потез Београда био посљедица притиска са Запада, али и додао да Србија од Русије никада није трпила притиске.

Коментаришући отказану посјету руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, Боцан-Харченко каже да би за Србију било још боље да је Лавров дошао, јер би та посјета појачала положај Србије.

"То би била одлична могућност расправе око најзначајнијих пројеката наше сарадње. Лавров би добио могућност непосредно одавде да каже наш став о Косову и Републици Српској. И Русији и Србији су одузели ову могућност", рекао је руски амбасадор.

Он је указао да је посјета спријечена "извана" и да "њима није стало да Србија води и реализује самосталну спољну политику".

"Србија је изузетак у односу на чланице и кандидате за улазак у ЕУ, јер док води преговоре с Бриселом пази на свој национални интерес, укључујући и односе са Русијом. Србија има доследан и чврст став да не прихвата санкције Русији", закључио је Боцан-Харченко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана