Боцан-Харченко: Приштински режим, као и кијевски, оружје у рукама САД и ЕУ

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Иза конфликта Приштине и Београда стоје ЕУ и САД којим одговара напетост на Балкану, изјавио је данас руски амбасадор у Београду Александар Боцан-Харченко и истакао да је приштински режим, као и кијевски, само оружје у рукама Запада.

Харченко је за ТВ Салавјов лајв рекао да иза провокација на Косову стоји Приштина, а иза ње, наравно САД, као и ЕУ која, упркос својим интересима, испуњава директиве Вашингтона.

- А Вашингтону одговара тињајући конфликт, њима одговара одржање ситуације на граници пропасти - додао је он.

Према његовим ријечима, у датом случају ЕУ, као и у оном у вези са Украјином, антируским санкцијама, упркос својим интересима, испуњава директиву Вашингтона.

Он је рекао да је лаж када САД и ЕУ кажу да ништа не могу да ураде са Приштином, да је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти ван контроле.

Боцан-Харченко истиче да је приштински режим, као и кијевски, оружје у рукама Вашингтона и ЕУ, који спроводи америчку линију на Балкану.

- Главни циљ тог тињајућег конфликта је Србију, коју је /предсједник Србије Александар/ Вучић подигао са кољена, ставити поново на кољена, да се искористи Косово, питање БиХ, Републике Српске за притисак на Вучића и Београд да се приволе антируским санкцијама - рекао је Боцан-Харченко.

Власти самопроглашеног Косова саопштиле су у петак, 29. јула, да од 1. августа неће признавати документе издате у Србији, те да ће они који их посједују добити привремене дозволе приликом доласка на Косово и Метохију.

У исто вријеме, власти у Приштини планирале су да започну обавезну поновну регистрацију возила са регистарским таблицама Србије, што би утицало на Србе на сјеверу Космета и из још неколико градова.

Саопштење је довело до тензија на граничном прелазу. Срби су блокирали путеве на сјеверу Космета, што је навело Приштину да одгоди увођење ограничења уласка до 1. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана