Боцан-Харченко: Премјештање српског споменика у Приштини дио политике Запада

Танјуг
Боцан-Харченко: Премјештање српског споменика у Приштини дио политике Запада

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је данас да се премјештање споменика палим српским борцима у Приштини потпуно уклапа у политику Запада, усмјерену на мијењање историјске правде.

Руски амбасадор додао је да цијелу ситуацију погоршава и реакција француских и њемачких дипломата, који умјесто извињења и враћања споменика на првобитно мјесто, инзистирају на томе да су у праву.

„Презир Берлина и Париза према сјећању на војну славу српске војске, велике жртве коју су српски војници приносили на олтар побједе земаља Антанте током Првог свјетског рата, недвосмислено потврђује вјечиту србофобну настројеност Запада“, саопштио је амбасадор на Телеграму.

Амбасадор је подсјетио да је само за четири године Првог свјетског рата српски народ изгубио више од 1,2 милиона људи, што је тада била трећина становништва.

Стога је он овај чин оцијенио као „срамну акцију, која се потпуно уклапа у политику Запада, усмјерену на мијењање историјске правде и широко распрострањен рат против споменика, који се одавно води и против Русије“.

„Поражава цинизам, неморал и противзаконитост одлуке такозваних амбасадора Француске и Њемачке у српској покрајини Косово и Метохија да са приштинског гробља самовољно пренесу споменик српским војницима, који су пали током Балканских ратова и Првог свјетског рата, и замијене га спомен обиљежјем посвећеном француским војницима погинулим на Косову“, навео је Боцан-Харченко.

Он је додао да ситуацију погоршава и то што дипломате умјесто званичног извињења и враћања споменика на првобитно мјесто настављају да арогантно инзистирају на томе да су „у праву“.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана