Боцан-Харченко: Нема промјене сарадње Београда и Москве

Срна
Foto: Танјуг/АП

БЕОГРАД- Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оцијенио је данас да је најважније да постоји повјерење и заједнички интерес који одговара националном интересу и Русије и Србије и јачању њихових веза, духовних, културних, али и привредних.

Боцан-Харченко је на пријему у руској Амбасади у Београду поводом Дана Русије, којем је присуствовао и предсједник Србије Александар Вучић, истакао да је Србија међу земљама које уважавају став Москве, јер у својим стратешким циљевима она има досљедан и веома одређен став неутралности и неукључивања у војно-политичке организације.

"За нас је поштовање националних интереса Србије најбоља опција за развој билатералних односа, а без обзира на оно што чујемо скоро сваког дана, не постоји ниједна назнака за промену доследног става председника Србије и Београда, пре свега у оном што је пресудно - апсолутно смо убеђени да неће бити признања /самопроглашеног/ Косова и да нема промене сарадње са Русијом", рекао је Боцан-Харченко.

Он је напоменуо да је Русија свјесна да се Србија не придружује санкцијама, што ствара прилику да се иде даље, јавио је "Спутњик".

"Не могу да кажем да је то лако јер се Србија налази у окружењу земаља које су увеле санкције, али има корака унапред. Најважније је да постоји поверење и заједнички интерес који одговара националном интересу и Русије и Србије који одговара јачању наших веза, духовних, културних, али и привредних", рекао је Боцан-Харченко.

Боцан-Харченко је истакао да нема сумње да ће доћи до стварања новог међународног поретка који ће подразумијевати једнакост земаља, праведну сарадњу, поштовање и уважавање вриједности сваког народа и глобалне безбједности на основу интереса сваког народа.

Он је нагласио да је, умјесто међународне изолације Русије, како је очекивао Запад, настала нова фаза интеграције, развој евроазијских интеграција у оквиру ШОС и БРИКС у којима су и Кина и Индија, "односно међународна већина".

Пријему у Амбасади Руске Федерације у Београду присуствовали су и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар енергетике Дубравка Ђедовић.

Дан Русије обиљежава се од 1992. године у част усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана