Боцан Харченко: Москва очекује провокације

ГС
Foto: Архива

БЕОГРАД- Прва фаза специјалне војне операције Русије у Украјини је завршена али није обустављена јер Москва очекује провокације, изјавио je руски амбасадор у Србији.

Александар Боцан-Харченко је такође оцијенио да западним земљама није у интересу да се успостави мир и да русофобија влада Европом.

"Очекујемо провокације украјинских снага, националистичких јединица прије свега, ноћас је било бомбардовања у Доњецку, погођена је стамбена зграда, пуцало се у Маријупољу, и даље постоје упоришта", рекао је амбасадор за ТВ Хепи.

Он је рекао да логика руске војне операције постоји и да је "директно и непосредно везана са циљевима, а да су циљеви заштита народа у Доњецку и Луганску и демилитаризација и денацификација Украјине".

Амбасадор је додао да живот може да почне да се враћа у нормалу "уз хуманитарну помоћ Русије и безбједносну хуманитарну помоћ руске војске". То је, како је рекао, допунски задатак у склопу исте логике - "успостављање основа за безбједан и нормалан живот".

Након прве фазе проглашена је пауза, смањене су значајно војне активности, рекао је Боцан-Харченко, додајући и да су у питању "одлуке команданата на терену и војних ствари које не знамо". У медијима сви желе да износе закључке али су војне операције тајна, додао је.

Истичући значај преговора, амбасадор је подвукао да их је Русија подржала и пристала на разговоре чим су предложени.

Он је навео и да упркос томе што је Москва констатовала да је напредак постигнут, Запад није поздравио назнаке неког могућег споразума.

Западним земљама "није у интересу да се успостави мир и да се постигне мировни споразум", рекао је Боцан-Харченко.

"Мета је Русија, њима (Западу) је у интересу да се све настави и није им стало шта је у Украјини. Русофобија влада Европом, русофобија је обухватила цијелу Европу али њима није стало да Украјине, народа у Украјини", рекао је амбасадор Русије и поновио да су "Украјинци и Руси један народ".

Поводом спекулација о непојављивању министра одбране Русије Сергеја Шојгуа у медијима, Боцан-Харченко је рекао да су дезинформације "обавезни програм".

Он је такође рекао да Запад савјетује украјинску страну када је ријеч о дезинформацијама и медијским преварама.



























 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана