Боцан-Харченко: Косовски Срби били приморани да напусте институције

Срна
Боцан-Харченко: Косовски Срби били приморани да напусте институције

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оцијенио је да су Срби на Косову и Метохији били приморани да напусте институције због упорног одбијања Приштине да формира Заједницу српских општина и одлуке да наметне пререгистрацију возила са српским таблицама.

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, он је истакао да су једностраним актима Приштине подигнуте тензије које су стање довеле на ивицу опасног сукоба.

“Ако би то желео, верујем да Запад може да натера Приштину да испуни све обавезе или да не ради оно што је штетно попут пререгистрације возила. Они сад траже од Приштине нешто на речима, али јој гледају кроз прсте када је реч о конретним акцијама”, рекао је Боцан-Харченко за Телевизију “Хепи”.

Указујући да је циљ Приштине да протјера српско становништво са Космета и стави сјевер под своју контролу, он је навео да је веома важно што је Београд одлучно стао уз косовске Србе, не само политички, него и јасном реакцијом на пријетње и покушаје прогона свог народа.

Амбасадор Русије у Београду поновио је да његова земља принципијелно и јасно подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

Говорећи о притисцима на Београд да уведе санкције Руској Федерацији, он је оцијенио да предсједник Србије Александар Вучић неувођењем казнених мјера Москви досљедно показује принципијелан приступ том питању.

Он сматра да Вучић тиме првенствено води бригу о Србији и српском народу, јер су за земље које су увеле санкције посљедице тешке, посебно у Западној Европи, и то и у привреди и у социјалној сфери.

“Енергетска криза влада свуда изузев Србије, која не може да опстане потпуно ван свега што се дешава, али је стање у њој много боље него у остатку Европе, захваљујући наставку наше сарадње”, рекао је Боцан-Харченко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана