Боцан-Харченко: Консолидација најважнија и за руски и за српски народ

Срна
Боцан-Харченко: Консолидација најважнија и за руски и за српски народ

БЕОГРАД - Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко поручио је вечерас у Београду на обиљежавању руског државног празника Дан народног јединства да је консолидација најважнија за руски народ, те да има много подударности између догађаја прије четири вијека и данашњих.

Он је истакао да догађај од прије четири вијека није представљао само протјеривање пољске војске и Пољака из Кремља 1612. године већ почетак поновног успостављања Русије, руског царства као снажне јединствене државе након тешког периода у руској историји, па и распарчавања државе.

“И сада је консолидација најважнија за руски народ и све народе у Русији на основу јединствених вриједности и традиције коју гајимо у Руској Федерацији. Сада је руски народ увећан за скоро шест милиона с обзиром на регионе који су ушли у састав Руске Федерације на основу плебисцита”, рекао је Боцан-Харченко на свечаној академији у Руском дому, којој је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Боцан-Харченко је нагласио да је за Русију подједнако важна и консолидација српског народа и указао да је јединственост и заједнички наступ Србије и Русије природна и утемељена на заједничким вриједностима.

“То омогућује да се крећемо напријед, да сарађујемо, пружамо помоћ у најтежим ситуацијама за Србију као што је питање Косова”, рекао је Боцан-Харченко.

Честитајући Додику побједу на изборима за предсједника Републике Српске, Боцан-Харченко је истакао да Додика, између свих заједничких српских и руских вриједности које посједује, посебно одликује несаломивост.

Свечаности, која је почела интонирањем руске и српске химне, присуствовали су министар здравља Србије Даница Грујичић за коју је Боцан-Харченко истакао да је од заједничких српских и руских вриједности, између осталог, одликује хришћанска вриједност - милосрђе, као и режисер Емир Кустурица за кога је рекао да га одликује тежња ка новом и неочекиваном.

Академији је присуствовао и савјетник руског предсједника Владимир Толстој који је чукунунук руског писца Лава Николајевича Толстоја. Њему је директор “Пошта Србије” Зоран Ђорђевић уручио посебну пригодну поштанску марку са портретом Лава Толстоја и илустрацијом Ане Карењине, јунакиње чувеног романа великог писца.

У богатом културно-умјетничком програму свечане академије наступили су афирмисани извођачи етно-музике из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Публици су се представили састав “Фенечки бисери” основан при манастиру Фенек у општини Сурчин, као и млада талентована умјетница из Црне Горе Бранка Зечевић.

 
Наступиле су и чланице етно-ансамбла “Успомене” из Дрвара које његују пјесме свог краја, али се труде и да српском становништву општине Дрвар приближе руску културу и традицију.

Традиционалне нумере Балкана извела је Етно-група “Траг” из Бањалуке, која се 2011. године представила широј публици у Русији на великом Фестивалу словенске музике у граду Славјанск.

Дан народног јединства прославља се у Руској Федерацији од 2005. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана