Боцан-Харченко: КФОР да се врати мандату

Срна
Боцан-Харченко: КФОР да се врати мандату

БЕОГРАД - Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко позвао је данас КФОР да се врати свом мандату који је дефинисо Савјет безбједности УН у Резолуцији 1244.

Он је у писаној изјави за медије поручио да КФОР треба да дјелује непристрасно и да обезбиједи стриктно поштовање утврђеног поретка који предвиђа да присуство приштинских специјалних снага на сјеверу Косова мора бити усаглашено унапријед, између осталог, са командом КФОР-а.

Боцан-Харченко је циничном оцијенио изјаву команданта КФОР-а, италијанског генерала Анђела Микеле Ристућија, који је, коментаришући поступке својих подређених у Звечану 29. маја, када су до зуба наоружани приштинска полицајци и КФОР употријебили силу против Срба који су мирно протестовали, изјавио да је "захваљујући професионализму КФОР-а спријечена даља ескалација и људске жртве".

"Хвалисање НАТО генерала звучи цинично и подругљиво према Србима", истиче Боцан-Харченко.

Он указује да се Срби оправдано нису сагласили са резултатима псеудоизбора 23. априла, а да су припадници КФОР-а од некога добили наређење да заштите снаге безбједности косовских Албанаца и растјерају српски митинг.

"Зар је то пут ка деескалацији? Прије је обрнуто. Ситуација на сјеверу Косова и Метохије, који је насељен Србима и даље је врло напета, настављају се неоснована привођења Срба и напади на цивиле, укључујући дјецу. КФОР се од тога дистанцирао – вјероватно је заузет усавршавањем свог професионализма", наводи Боцан-Харченко.

Руски амбасадор оцјењује да би ширу јавност у Србији занимало да ли је генерал Ристућа дозволио распоређивање снага безбједности косовских Албанаца у близини управних зграда у Косовској Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу крајем маја 2023. године.

"Међутим, искривљени приступ НАТО-а питањима очувања мира је добро познат. Примјер за то је досљедан развој војне инфраструктуре алијансе у државама источне Европе, уз кршење обећања која су више пута давана руском руководству, и принципа недјељивости безбједности, афирмисаног на највишем нивоу у ОЕБС-у", закључује Боцан-Харченко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана