Боцан-Харченко: Чему хистерија ЕУ и пријетње Србији?

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД- Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко оцијенио је да су европски посредници у дијалогу Београда и Приштине поново показали своју нечасност и запитао чему хистерија ЕУ и пријетње упућене Србији.

"На захтјев Приштине /Брисел опслужује не само кијевски, већ и самопроглашени приштински режим/ почели су да пријете Београду санкцијама због неиспуњавања неких митских међународних обавеза које наводно проистичу из `приједлога ЕУ за рјешавање косовског питања` који су разматрани у Бриселу и Охриду", навео је Боцан-Харченко у писаној изјави.

Како истиче, истовремено, Европску унију нимало не збуњује то што сама не испуњава стварне највише међународне обавезе из Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

"/Предсједник Србије/ Александар Вучић је јасно навео шта за Београд представљају `црвене линије`. Зашто онда таква хистерија у ЕУ, претње упућене Србији?", упитао је Боцан-Харченко.

Он оцјењује да уочи сједнице Савјета безбједности УН о ситуацији на Косову и Метохији предсједник Србије Александар Вучић с правом наглашава проблем терора косовскоалбанских радикала над Србима, који се наставља у Покрајини.

"Поздрављамо његове изјаве на састанку са специјалном представницом Генералног секретара УН, шефицом Мисије УН на Косову Каролин Зијаде да Београд инсистира на очувању мира и стабилности у региону, поштовању међународног права и примени Резолуције 1244 СБ УН", наводи Боцан-Харченко.

Руски амбасадор истиче да се Русија, која овог мјесеца предсједава Савјетом безбједности УН, залаже за "продуктивну дискусију о суштини проблема који су заиста акутни за Србе, укључујући формирање Заједнице српских општина на Косову".

Он подсјећа да "Приштина скоро деценију игнорише ову кључну обавезу, али се и даље извлачи".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана