Боцан-Харченко: Београд прихватио позив Лаврова да Селаковић посјети Русију

Срна
Foto: Tanjug

МОСКВА - Србија је са великим задовољством прихватила позив шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да његов српски колега Никола Селаковић посјети Русију и већ су дате одговарајуће инструкције у том смислу, рекао је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

"Србија је, са великим задовољством и очекивањима, прихватила позив Лаврова да Селаковић посјети Русију. Предсједник је дао упутства да се посјета организује", рекао је Боцан-Харченко за руску телевизију "Русија 24".

Он је коментарисао недавне потезе појединих земља да се блокира за јуче планирана посјета Лаврова Београду. Селаковић је, такође, изразио увјерење да ће двије земље и поред провокација даље развијати односе, дијалог и сарадњу, пренио је ТАСС.

Боцан-Харченко: Москва не мијења став око КиМ

Боцан-Харченко je поручио да Србија и Русија настављају на најбољи начин да развијају и унапређују односе, и да Москва не мијења став око Косова и Метохије.

Амбасадор Русије је истакао да истрајно ради на развоју односа двије земље уз жељу и циљ да се они развију на најбољи начин, а партнерство два народа буде још свеобухватније и садржајније.

Боцан-Харченко је рекао да је на овако важан дан, пред надолазећи празник, немогће заобићи то да је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров онемогућен да дође у Београд, оцјењујући да та чињеница најјасније показује притисак на Србију, али и то да је Србија снажна и да не пристаје на захтјеве.

"На Западу су створили хистерију око најављене посјете, јер им је било јасно са каквим великим срцем ће бити дочекан у Београду", рекао је Боцан- Харченко и нагласио да западна Европа не жели да чује истину, шта је реално и шта је став око Косова.

Амбасадор је поручио да Русија не мијења став о Косову, да он остаје исти, као и став о БиХ и Дејтонском споразуму.

Нагласио је да је Русија, као и Србија, у најбољој фази развоја, што је резултат рада руковдства земаља, а то је, са обје стране најбоља претпоставка за сарадњу.

Боцан-Харченко је рекао да су Србија и Русија унаприједиле односе на свим пољима захваљујући томе што Београд не прихвата да уведе санкције Москви.

Амбасадор је поменуо и ситуацију у Украјини и додао и да ће налози врховног командата Владимира Путина који се тичу специјане војне операције бити извршени у потпуности у циљу заштите руског народа.

Нагласио је да Русија нема сумњу да је на правој страни историје.

"Ако има оних у Европи, и не само у Европи, који сумњају, ми немамо сумње да ће им за коју годину све бити јасно. Ово је истина и Русија је приморана да послије више политичких и дипломатских покушаја повуче тежак корак - који је имао само једну опцију", рекао је он.

Свечаности су присуствовали и представници Српске православне цркве, опозиционих странака, дипломатског кора, као градоначелници Београда и Ниша Зоран Радојичић и Драгана Сотировски, те бивши предсједник Томислав Николић.

Дан Русије обиљежава се 12. јуна, на дан када је 1990. године одржан први Конгрес народних посланика Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике, на којем је била донијета Декларација о државном суверенитету Русије.

Годину дана касније, тога дана одржани су први свенародни избори на којима је за предсједника изабран Борис Јељцин који је 1992. године 12. јун прогласио празником и нерадним даном. Званични назив - Дан Русије - празник је добио 2002. и слави се у цијелој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана