Блинкен честитао Србији Дан државности

Срна
Блинкен честитао Србији Дан државности

ВАШИНГТОН - Амерички државни секретар Ентони Блинкен упутио је честитку народу Србије поводом Дана државности, у име САД, објављено је на интернет страници Стејт департмента.

Он је у саопштењу навео да САД цијене стратешко партнерство са Србијом.

"Радујемо се јачању наших билатералних односа и учвршћивању стабилније, безбједније и напредније будућности за српски и амерички народ. Привржени смо пружању подршке вашем циљу чланства у ЕУ и радујемо се сарадњи са новом владом Србије и нашим европским партнерима како бисмо помогли Београду да испуни критеријуме за приступање Унији", истакао је Блинкен.

Блинкен је нагласио да САД охрабрују Србију да испуни своје обавезе и настави са дијалогом који омогућује ЕУ како би се постигао свеобухватни споразум о нормализацији односа Београда и Приштине.

Према његовим ријечима, САД желе даљу сарадњу са Србијом.

Блинкен је напоменуо да су учешће Србије у мировним мисијама УН и ЕУ, те заједничко размјештање снага са америчким у подручју Сахела примјери непроцјењиве улоге коју Србија игра у јачању мира и безбједност, како регионално тако и глобално.

"Коначно, желим да искрено честитам Србији добијање домаћинства за `Експо 27` у Београду и желим вам успјех у припремању тог догађаја. Желим народу Србије миран и просперитетан Дан државности и годину која је пред нама", додао је Блинкен.

Србија данас обиљежава Дан државности - Сретење, у знак сјећања на обнову српске државности почетком 19. вијека, односно зачетак нововјековне српске државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана