Бивши министар Јасна Матић осуђена на седам мјесеци кућног притвора

Srna
Бивши министар Јасна Матић осуђена на седам мјесеци кућног притвора

БЕОГРАД - Бивши министар телекомуникација Србије Јасна Матић осуђена је на седам мјесеци кућног притвора због фиктивних уговора и злоупотребе државног новца са сарадницима у некадашњој владиној Агенцији за страна улагања и промоцију извоза.

Судско вијеће Специјалног суда у Београду првостепеном пресудом прогласило је кривим, осим Матићеве, и Весну Перић, бившег директора Агенције, као и Бојана Јанковића, некадашњег замјеника директора, за злоупотребу службеног положаја.

Перићева и Јанковић су осуђени на по годину дана кућног затвора, док је Божидар Лаганин, који је, такође, неко вријеме био директор Агенције, ослобођен оптужбе, пренијели су београдски медији.

Оптужница из фебруара 2015. године теретила је Матићеву, која је и бивша директорка Агенције, као и особе које су биле, такође, директори и замјеници агенције - Перићеву, Јанковића и Лаганина, да су од фебруара 2006. до априла 2013. године, користећи службени положај, на основу уговора о ауторском дјелу прибавили корист од око 900.000 евра.

Оптужени су оштетили буџет за око 300.000 евра.

У име агенције они су потписали 1.291 уговор о ауторском дјелу, иако за такве уговоре није било потребе.

Ријеч је о фиктивним уговорима, како наводи тужилаштво, на основу којих нису произведени ауторски радови.

Сви оптужени су на суду негирали кривицу.

Суђење је трајало пет година од 2015, када је оптужница подигнута и након што су Матићева и остали разријешени функција.

Матићева је била министар у Влади Србије чији је премијер био Мирка Цветковића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана