Није умро, закорачио је у вјечност: Комеморација и сахрана Боре Ђорђевића

Агенције
Није умро, закорачио је у вјечност: Комеморација и сахрана Боре Ђорђевића

Легендарни рок музичар Бора Ђорђевић биће сахрањен данас у свом родном Чачку, по његовој жељи. У великој сали Културног центра у Чачку претходно је одржан комеморативни скуп којем је, поред чланова породице, присуствовао велики број Бориних пријатеља и поштовалаца.

Комеморацији су, између осталих, присуствовали чланови групе „Рибља чорба“, Предраг Пеца Поповић, Жика Јелић, Даша из „Легенди“, Дејан Петровић, министар Никола Селаковић, Борин најбољи друг из детињства Првослав Прле Савић, градоначелник Чачка Милун Тодоровић, Владо Георгиев, отац Герасим, Мирослав Илић, хармоникаш Миша Мијатовић, Милан Ђурђевић из „Невјерних беба“...

„Био је већи од живота“

Министар Селаковић, изасланик предсједника Србије Александра Вучића, рекао је да је Бора Ђорђевић био већи од живота и да ће као такав заувек остати са нама.

„Бора Ђорђевић је истински живео оно што је певао, а ми смо у тим песмама учили о животу, његовим чудима, ћорсокацима, разочарењима и радостима. Свима нама изгледало је бескрајно лако оно што је он радио снагом вулкана. Као да је речима сликао живот ваш онакав какав он јесте. Тако је са генијима. То изгледа лако све док су са нама. Сада знамо колико је дара и снаге било потребно за то“, казао је Селаковић.

Он је додао да нас је Бора опомињао али нас и радовао увијек са пуно љубави за своју земљу и свој народ.

„Бора је разумео све наше наде и стрепње и ширином свога дара који нам је поделио, учинио је и да ми живимо искреније и боље. Бора није опевао само наш град и наш свет. Он их је спајајући многе генерације и млађих и старији у љубави према музици у ствари градио и то сада знамо“, рекао је Селаковић.

Према речима Милуна Тодоровића, градоначелника Чачка, Бора никада није заборавио свој родни град као ни људе са којима је ту одрастао.

„Поносни смо што смо имали оваквог уметника и човека, родољуба и патриоту. Говорио си прво сам Чачанин, Србин па рокер. Често је био бунтовник, некада и без разлога, али увек право у очи и у лице“, рекао је Тодоровић и додао да се Бора Ђорђевић већ сврстао уз Надежду Петровић и Владислава Петковића Диса и остале велике које је изнедрио град Чачак.

Жика Јелић, члан „YU групе“ рекао је да ће Бору памтити као увек расположеног и као доброг музичара, пјесника али прије свега друга и пријатеља.

„С обзиром на то да сам 10 година старији од Боре, могу слободно да кажем да имам још неколико година, сигурно не нешто много. Боро, ако већ постоји неко место где можемо да се сретнемо, онда ћемо се срести једног дана, дотле збогом”, рекао је Јелић.

Од Боре се опростио и стални члан „Рибље чорбе“, Никола Зорић.

„Боре више нема. Свет га више нема. Обезглављени смо. То су реченице које ће остати заувек урезане у мом сећању, а које сам чуо протеклих дана. Пре три године Бора је написао песме за наш нови албум, последњи. Било је јако тешко музички испратити његове дубоке мисли, тешке емоције али његова снага и воља су нам дале инспирацију да тај посао обавимо на најбољи могући начин. Албум `Љуба и смрт`, до сада необјављен, остаће нам као завештање Боре Ђорђевића да га поделимо са вама“, казао је Зорић.

Албум „Љубав и смрт“ биће премијерно публици представљен за Борин рођендан - 1. новембра.

У име цијелог бенда, окупљенима се обратио Мирослав Вицко Милатовић, један од оснивача „Рибље чорбе“.

„Драги наш Боки, ако мислиш да си отишао, вараш се. Ако мислиш да си нас оставио, такође се вараш. Заувек ћеш остати дубоко у нашим срцима и никада нећеш отићи. Имали смо ту част и срећу што си баш нас изабрао да се дружимо и стварамо заједничку музику на твоје врхунске текстове. Волео бих да нам поздравиш Рајка и Мишу и да им кажеш да нам ужасно недостају као што ћеш нам ужасно недостајати и ти“, казао је Милатовић.

Пјевач Мирослав Илић рекао је да је била велика привилегија али и узбуђење са Бором Ђорђевићем поделити, како је рекао, златно доба музике на нашим просторима.

„Што се мене тиче, све што си радио на свом фронту, увек си био најбољи и највећи. Сви остали могу да ти пљуну под прозор али то је чињеница. С поносом сам истицао да смо другари још из гимназијских дана. Замоли свог анђела горе да погледа свој дом“, рекао је Илић.

Борин кум, Зоран Дашић, члан групе „Легенде“, истакао је да је Бора својим песмама усрећио генерације и дао им лепе тренутке.

„Могу са сигурношћу да кажем да је један велики део мог живота завршен. Толико су нам животни путеви били испреплетани да је малтене немогуће одвојити део са њим и део без њега. Ни смрт неке ствари не може да прекине. Када се конац кида, чвор остаје заувек“, рекао је он.

Подсjетио је да му је Бора Ђорђевић пре 40 година рекао „кад већ не можемо заједно да радимо, уради нешто сам, а ја ћу бити уз тебе и даћу све да то успе“.

„Тако су настале Легенде. Бора је био човек који је променио мој живот и веровао у мене више него и ја сам. Мој добри дух, како бих му говорио, мој анђео чувар, мој кум”, рекао је Дашић и додао да само они који су довољно провели времена насамо са Бором, могли су да спознају једну танану, несебичну душу, лојалну пријатељима.

„Бора није умро. Он је само закорачио у историју и вечност о којој ми мали и обични можемо само да сањамо“, закључио је он.

Непосредно пред комеморацију, у Културни центар је допремљен велики венац са две укрштене гитаре којим се Град Чачак опростио од Боре уз речи: „Последњи поздрав нашем Бори“.

Сахрана је заказана за 14 сати и 30 минута на Градском гробљу.

У петак је у Чачку био Дан жалости.

Легендарни рокер и фронтмен групе "Рибља чорба" преминуо је 4. септембра у у 72. години у болници у Љубљани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана