Билчик: Европски парламент не одлучује о признању Косова

Танјуг
Билчик: Европски парламент не одлучује о признању Косова

БРИСЕЛ - Извјештилац Европског парламента за Србију, Владимир Билчик, каже да овогодишњи извјештај о Србији јасно ставља до знања да је ”будућост Србије у ЕУ”, да је ”перспектива чланства земље у ЕУ врло јасна”, али и да мора да се начини ”одлучујући напредак” на том путу.

”Одлучујући напредак може бити постигнут уколико и када Србија учини кораке ка усклађивању са спољном политиком ЕУ”, поручио је Билчик у првој изјави после гласања о Извештају у Спољнополитичком одбору ЕП. Билчик је рекао да се велики део извештаја о Србији односи на агресију Русије на Украјину, при чему се Србија позива да донесе ”одлучне изборе”.

”Европски пут је заснован на владавини права, европским вриједностима, али и усклађивању са спољном политиком. Извештај наглашава да је степен усклађености Србије најнижи у региону Западног Балкна. Ми не желимо да постављамо ултиматум, али требало би да буде јасно свима у Србији шта се очекује од овог партнерства које је есенција европског пута. Очекујемо да Србија донесе неке изборе и да буде на правој страни историје када је у питању ова агресија”, поручио је Билчик.

Он оцјењује да је ”сједење на више столица” и наставак ЕУ пута постало ”готово неизводљиво” после почетка рата у Украјини и истиче да би било корисно да се Србија усклади ”што прије” са потезима ЕУ. Када је ријеч о дјелу текста Извештаја који помиње ”међусобно признаје” као основу финалног споразума у дијалогу Београда и Приштине, Владимир Билчик поручује да је било ”тешких преговора о тексту”, да је ”похваљена улога Београда у дијалогу”, а да је његова оцена да Приштина ”није била конструктивни партнер” последњих мјесеци.

”Нисам срећан због помињања међусобног признаја у Извештају, али већина у Европском парламенту признаје независност Косова, и политичка одлука већине је била да се то нађе у тексту. Желео бих да јавности у Србији објасним да ЕП не одлучује о признају Косова.

У овом тренутку не видимо никакве кораке у правцу признања Косова од стране пет држава чланица које га не признају”, казао је Билчик. Известилац за Србију напомиње да је у 2021. години постигнут напредак када је ријеч о отварању кластера од четири поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ, као и да је дошло до позитивних промена у области владавине права, што се огледа у уставним изменама усвојеним после референдума.

Билчик је позвао на брзо формира је органа власти након избора одржних 3. априла и поручио да је Међупартијски дијалог који је вођен под посредовањем Европског парламента довео до тога да ”власт и опозиција сједну за исти сто” и да се ”оконча бојкото српске политике”.

Он је оцјенио да после избора поциње ”ново поглавље”, за које се нада да ће донијети боље услове за квалитет демократије у Србији. ”Избори су били далеко од савршених. Ми смо изнјели забринутост због неједнаких услова на српској политичкој сцени што је било видљиво у изборној кампањи.

Надам се да ћемо моћи да радимо са српским руководством и опозицијом у новој фази Међустраначког дијалога, како би покушали да побољшамо рад јавних институција, посебно Парламента и да испратимо препоруке посматрачке мисије ОЕБС”, поручио је Билчик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана