Без одлагања ставити ван снаге мјере Приштине за укидање динара

СРНА
Без одлагања ставити ван снаге мјере Приштине за укидање динара

БЕОГРАД - Народна банка Србије упозорила је да ће уколико 1. фебруара ступе на снагу једностране мјере Приштине о укидању платног промета бити онемогућен унос и кориштење српског динара што практично значи немогућност исплате зарада, пензија, социјалних давања и других прихода српском становништву на Косову и Метохији, те позвала да се те мјере без одлагања ставе ван снаге.

"Најављеним мерама потпуно се арбитрарно, произвољно и дискриминаторно уређује област готовинских платних трансакција и мења начин на који је годинама уназад функционисао транспорт динара, те практично, онемогућава готовински платни промет у динарима", прецизирано је у саопштењу.

Из Народне банке Србије су поручили да привремена институција самоуправе на Косову и Метохији ни у ком случају није овлашћена да прокламује евро, нити било коју другу страну валуту једином дозвољеном валутом на подручју Косова и Метохије нити евро може да представља легално средство плаћања будући да је НБС једина надлежна емисиона институција која је овлашћена да одлучује о употреби динара на цијелој територији Србије.

"Када је реч о званичној валути и законском средству плаћања на Косову и Метохији, важно је напоменути да на Косову и Метохији у овом тренутку не постоји никаква друга званично успостављена валута, нити је то евро. Ово потврђују и ЕУ и Европска централна банка у својим јавно доступним информација јер евро не могу издавати, нити увести као валуту земље које нису чланице ЕУ и не испуњавају `критеријуме из Мастрихта` за приступање еврозони", наведено је у саопштењу.

Из НБС-а је наведено да не треба посебно истицати да је уредба Приштине донијета ван очију јавности, без јавне расправе у коју није било укључено ни албанско ставништво, а камоли представници Срба на Косову и Метохији, уз све то и мимо процеса дијалога.

У саопштењу је наведено да овдје није ријеч само о једностраној, противправној монетарној мјери којом се насилно мијења пракса обављања платног промета за лица чији су извори прихода и пословања у динарима, већ о мјери чија примјена директно угрожава егзистенцију српског становништва и има за циљ да послужи даљем истискивању српског становништва са Космета.

"При томе не постоји ниједан оправдан разлог због којег готовински платни промет у динарима не би наставио да функционише на исти начин као што је функционисао годинама у назад", закључено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана