Београд: Завршен митинг Срба с Косова ФОТО

Aгенције
Београд: Завршен митинг Срба с Косова ФОТО

Београд - Нешто прије 15 часова на Тргу Републике завршен митинг Срба с Косова "Остајемо у Србији". Митинг почео у 12.44. Око 3.000 људи протестовало због бриселског споразума.

На Тргу се било окупило око три хиљаде људи. Програм је каснио, а око 13 часова људи су још пристизали, организовано у колонама, тако да се саобраћај у центру града привремено заустављао.

Предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић поручио је на протесту против бриселског споразума да Срби са сјевера Косова не држе Србију као таоца и не сметају јој да се домогне европске будућности.

Срби на КиМ нису јунаци и витезови кнеза Лазара, али нису ни профитери ни  они који држе Србију као таоца, рекао је Ристић на скупу. 

"Ми смо само једни од вас, обични Срби које су светски моћници, а у последње време и наша власт, натерали да морамо да се боримо и бранимо голе животе наше деце, наше куће и светиње", рекао је Ристић.

Он је оштро критиковао бриселски споразум оцјењујући да је власт намерила "да прода КиМ и српски народ".

Ристић је позвао, како је рекао, све патриотске снаге у Србији на удруживање и скуп на Видовдан у Београду, јер, сматра да Косово ове године послије толико векова није нападнуто на Газиместану већ у Београду.

"Мањи део нас са Косова и Метохије данас је овде међу вама и тражи вашу подршку. Већи део српског народа није могао и смео да дође јер је остао на вечној стражи и да брани српска врата на КиМ. Пуних 14 година држимо и бранимо та врата да их злотвори не затворе", рекао је Ристић.

Окупљени су узвикивали подругљиве поруке државном врху, као и "издаја", носе се транспаренти на којима, поред осталог, пише "Србија, па све остало", "Ослободићемо Косово", "Косово је Србија", док се са разгласа пушта пјесма "Видовдан". Окупљни су скандирањем захтјевали одбацивање бриселског споразума, али и изборе. Учесници протеста носе и мајце на којима пише "Никад граница", виде се и заставе Србије и ДСС, а ту су и функционери СРС.

Преко централног београдског трга је разапета и велика застава на којој пише "Увијек са вама - Бањалука", а на бини је велики транспарент "Слобода за Пагија". Неки носе и плакате са фотомонтажом на којој се види државни врх у традиционалним албанским капама.

Митингу, између осталих, присуствују представници српских опшина са југа и сјевера Косова и Метохије, потпредсједник Републике Српске Емил Влајки и лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница.

Скуп протиче мирно, а нису примјетне велике снаге полиције.

Организатори митинга су четири српске општине са сјевера Косова и Метохије – Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић.

Митинг под слоганом “Остајемо у Србији” најављен је као нестраначки и свесрпски, а заказан је симболично у 12.44 часова, алудирајући на Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН о Косову.

Организатори митинга су четири српске општине са сјевера Косова и Метохије – Звечан, Косовска Митровица, Зубин Поток и Лепосавић, који су позвали грађане да дођу на скуп без страначких обиљежја, осим државних симбола Србије.

Они истичу да ће доласком на овај скуп грађани Србије помоћи српском народу на Косову и Метохији да мирним протестом изрази своју намјеру да остане у држави Србији.

Велика већина Срба са Косова и Метохије се противи парафираном бриселском споразуму, јер сматрају да он укида институције Србије на Косову и да их гура под власт Приштине, као и да ће довести до тихог нестанка Срба из ове покрајине.

Први потпредсједник Владе Србије Александар Вучић ће од 12. маја боравити у вишедневној посјети Србима на Косову, током које ће покушати да Србе и сјеверно и јужно од Ибра убиједи да прихвате примјену Бриселског споразума, за који каже да ће бити добар за њих и да се њиме не признаје независно Косово.

Приштина искључива у виђењу бриселског споразума

Шеф српског тима за примјену бриселског споразума Марко Ђурић изјавио је да је Приштина искључива у својим виђењима овог споразума и да двије стране различито тумаче суштину неких његових одредби, али да Београд неће дозволи да он временом постане лош по Србе.

- Главне тачке размимоилажења су начин формирања заједнице српских општина и концепт интеграције у безбедносном и сектору правосуђа - истакао је Ђурић.

Он је рекао за “Политику” да споразум говори о интеграцији постојећих институција, а не о спровођењу конкурса на којима би Приштина одлучивала о подобности Срба за рад у тим институцијама.

Ђурић је истакао да српска страна неће допустити да споразум, кроз различите интерпретације тога како би требало да буде спроведен, временом постане лош по Србе.

- Друга страна је, за сада, веома искључива у својим ставовима и виђењима и ту настаје јаз који посредници не успевају да премосте - рекао је Ђурић и изразио увјерење да ће се временом доћи до заједничког рјешења.

Он је рекао да очекује “нове идеје и приједлоге, као и скори наставак дијалога”.
- Представници привремених институција самоуправе у Приштини покушавају да релативизују специфичности и ингеренције које су споразумом признате српској заједници на Косову и Метохији. То је нешто на шта ми сасвим сигурно нисмо спремни да пристанемо - истакао је Ђурић.

Он је напоменуо да је српска страна покренула и питање положаја Српске православне цркве, као и поштовања имовинских права Србије и њених грађана на Косову.

Ђурић је рекао да ће након анализе претходне рунде разговора у наредним данима бити одлучено како ће изгледати формат сљедећег састанка.
Што се српске стране тиче, истакао је Ђурић, успјех даљих разговора зависиће искључиво од усклађености евентуално понуђеног плана имплементације са словом и духом споразума који су недавно прихватиле обје стране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана