Београд: У току испитивање деветогодишњака због сумње на акутни хепатитис

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД - На Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" у Београду у току је испитивање деветогодишњег дјечака за кога се сумња да има акутни хепатитис непознатог поријекла.

Начелник Одјељења за испитивање и лијечење болести органа за варење у Институту Драган Прокић изјавио је да се не може још потврдити да је ријеч о новој болести јер недостају поједине анализе. "Зато и даље кажем да само постоји сумња, док год не завршимо са испитивањима.

Ово је нова болест у свету и код нас, тако да морамо бити веома пажљиви. Дечак је клинички у добром стању, али је жут. Не жали се на болове, али је његова јетра у тешком и лошем стању и забрињава нас то што се код 10 одсто малих пацијената јетра не опорави", рекао је Прокић за "Блиц".

Свјетска здравствена организација саопштила је раније да је званично регистровано више од 230 случајева ове болести у 20 земаља на европском, америчком и азијском континенту, као и да се још 50 малих болесника налазе "на посматрању".

Забрињава то што је готово сваком десетом пацијенту била потребна трансплантација јетре, те да су већ регистрована и четири смртна случаја, од којих три у Индонезији. Више од половине обољелих је у Великој Британији, а има их и у Шпанији, Израелу, САД, Француској, Италији, Белгији, Румунији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана