Београд у тишини: Људи одају почаст страдалима у ОШ "Владислав Рибникар"

ГС
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Иако је напољу киша, људе данас ништа није спријечило да одају почаст анђелима којима су животи прекинути на данашњи дан прошле године у клупама београдске ОШ "Владислав Рибникар".

Како јавља Телеграф, испред школе као и код Ташмајданскјог парка, влада мук и тишина. Људи и даље пристижу, пале свијеће и крећу ка Ташмајданском парку гдје је испред споменика Десанке Максимовић постављен видео бим који приказује фотографије убијене дјеце уз понеке ријечи које их описују. Људи само нијемо стоје и гледају у њихове миле ликове.

Од ОШ "Владислав Рибникар" па све до форума на дрвету су постављене птице као путоказ на којима пише "Буђење 3.мај". Оне воде од школе до споменика Десанке Максимовић на Ташмајдану. На екрану у парку приказани су слајдови са фотографијама дјеце уз опис "срећа" или "чисто срце" и тако редом, за свако дијете.

На Ташмајдану као и испред школе окупило се доста људи. Тишина је. Стоје и немо гледају у слајдове који се приказују на екрану. Након што упале свијећу испред школе људи продуже ка Ташмајданском парку.

Кosta К. (13) је 3. маја 2023. године наоружан дошао у своју основну школу у којој је на лицу мјеста убио осморо дјеце и чувара школе, док је 13 дана касније преминула још једна дјевојчица.

Мултидисциплинарни тим за Меморијални центар у знак сјећања на жртве масовног убиства у Огледној школи "Владислав Рибникар" у Београду описао је значење овог Форума.

Форум на Ташмајдану је замишљен као простор сусретања и размјене мисли, идеја и емоција. Замишљен је као мјесто успостављања дијалога о томе како су масовна убиства, која су се догодила 3. и 4. маја 2023. године утицала на грађане и грађанке Србије.

Циљ Форума јесте да људи у јавном простору отворено говоре о потребама које су имали након трагедија, о томе да ли су друштва успјела да на те потребе одговоре, као и о начину на који у будућности треба да се сјећамо трагедија из маја 2023. године.

Питања која смо формулисали треба да нам помогну да сагледамо ко су све жртве (директне и индиректне) тих трагедија, које су потребе заједнице, да заједно размишљамо о томе како се сјећати и шта би у том контексту значио Меморијални центар. Форум је замишљен као почетак рада на биљежењу искуства виктимизације шире заједнице и као полазна тачка консултација о програмским садржајима и функцији меморијалног центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана