Београд слави крсну славу, на челу литије млади Дервенћанин

Танјуг
Београд слави крсну славу, на челу литије млади Дервенћанин

БЕОГРАД - Сјечењем славског колача у Старом двору и свечаном литијом у 19 часова биће прослављена крсна слава Града Београда.

Предсједник Привременог органа Града Београда Александар Шапић ће, као домаћин, са српским патријархом Порфиријем и са премијером Милошем Вучевићем у Старом двору прославити славу ломељењем колача и потом присуствовати литургији у Храму Светог Саве.

Спасовданска литија ће, како је предвиђено програмом, кренути од Вазнесењске цркве у 19 часова улицом Краља Милана до Трга Славија, гдје ће патријарх Порфирије прочитати свето Јеванђеље и освештати престоничке улице.

Часни крст на литији носиће најбољи ученик Богословије Светог Саве у Београду Николај Станић из Дервенте.

Славска литија ће затим, предвођена кивотом са моштима Преподобног Јустина Ћелијског и чудотворном иконом Мајке Божје Знамење, преко Булевара ослобођења доћи до Спомен-храма Светог Саве, гдје ће после патријархове бесједе бити служен акатист Преподобном Јустину Ћелијском, а светиње бити изложене вјерном народу на поклоњење и цјеливање.

Овом славом Београд  чува спомен на дан 1403. године када га је деспот Стефан Лазаревић прогласио српском престоницом, а то је и слава манастира Високи Дечани, Бањалуке, Невесиња и Источног Новог Сарајева.

Синоћ је у храму Вазнесења Господњег приређен свечани дочек моштију Јустина Ћелијског и чудотворне иконе Пресвете Богородице Знамење, а затим је служено празнично бденије.

Такође, уочи празника, током манифестације "Спасовданске вечери", од 10. до 12. јуна, на платоу цркве Светог Марка, одржани су концерти на којима су наступиле познате етно групе, вокални извођачи и бројна београдска културно-умјетничка друштва.

Српска православна црква (СПЦ) и вјерници данас славе празник Вазнесења Господњег, Спасовдан, којим се обиљежава 40. дан након Васкрса када се Исус Христ уздигнуо на небо.

Према хришћанском вјеровању, Христос је васкрсењем показао да је јачи од смрти и 40 дана касније његови су се ученици налазили за трпезом.

Тог дана Христос им се поново јавио и рекао: "Идите по свему свијету и проповиједајте Јеванђеље сваком створењу. Ко повјерује и крсти се, биће спасен, а ко не повјерује биће осуђен".

Христос им је обећао Духа Утјешитеља и заповједио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима, и тако су могли пренијети Христову вјеру у свијет и тиме људе спасавати у вјери.

Одатле је потекао назив Спасовдан, један од 10 празника који је посвећен Исусу Христу и увијек се слави у четвртак.

Према вјеровању, Христос је подигнутих руку благословио ученике, након чега се почео узносити на небо, чиме се, завршивши дјело спасења, вратио Богу на небесима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана