Београд ради све да одговори на безбједносни ризик од дронова "бајрактар"

Srna
Foto: Srna

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да Војска Србије ради све да одговори на безбједносни ризик због допремања турских дронова "бајрактар" на Косово и Метохију и оцијенио да се у Приштини у посљедње вријеме много озбиљније наоружавају, те да то чине поједине чланице НАТО кршећи Резолуцију Савјета безбједности УН 1244 и Војнотехнички споразум из Куманова.

Вучевић је рекао да то не чини НАТО као алијанса, али да поједине њене чланице врше обуку, школовање и усавршавање приштинског кадра, а сада и испоручују оружје и војну опрему.

- Али, њих је баш брига за те акте и међународно јавно право. Не само да су Албанци добили пет летјелица "бајрактар", него и врло озбиљне противоклопне и противтенковске системе, као и минобацаче са минама и још нешто што није за потцјењивање - навео је Вучевић.

Он је истакао да то не мијења однос снага, али мијења слику на терену и представља далеко озбиљнији безбједносни ризик и изазов за Србију, која спроводи све што би била контрамјера и чиме би Војска Србије могла да одговори на ризик.

- Радимо у више праваца и мјера у смислу заустављања тих летјелица дејством одређених система и електронским неутралисањем. То не значи да се спремамо за рат, а за шта се спрема /премијер самопроглашеног Косова/ Аљбин Курти - нека свако размисли - нагласио је Вучевић и напоменуо да се намеће питање за шта и против кога Курти набавља дронове и ко би могао да буде мета Приштине на Косову и Метохији.

Он је истакао да је Курти веома опасан, јер је довољно фанатик да иде у сукобе, у потпуно етничко чишћење Срба, да живи за испуњење тог сна, да буде уписан у историји да је протјерао Србе са Косова и Метохије и да изазове сукоб Србије са НАТО.

Вучевић је за ТВ Б92 рекао да српске обавјештајне агенције то пажљиво прате и да је Србија била упозната истог тренутка када су "бајрактари" стигли на Косово и Метохију.

Он је нагласио да је забрана извоза оружја из Србије логичан потез с обзиром на све што се дешава на Косову.

- Ми се спремамо да се бранимо ако нас неко нападне, а надамо се и чинимо све да се ово рјешава политички, а не сукобима. За Србију је национални интерес да буде мир, а не рат у држави и региону - истакао је Вучевић.

Коментаришући изјаву специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да долази до деескалације у договору са приштинском страном, Вучевић је рекао да се можда из Брисела чини да је ситуација "готово сјајна", иако је на десетине Срба ухапшено, упуцано, претучено.

- Курти направи пет корака у поље гдје није смио да уђе, они га коригују, па га врате два корака, али он остаје три - указао је Вучевић и додао да притисци на Србију стижу са свих страна, споља и изнутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана