Београд: Покренуто потписивање петиције против санкција Русији

Танјуг
Београд: Покренуто потписивање петиције против санкција Русији

БЕОГРАД - Институт за политичко умрежавање покренуо је петицију против увођења санкција Русији због дешавања у Украјини.


Петицију је потписало 35 политичара, интелектуалаца и других јавних личности, међу којима академик Матија Бећковић, предсједник парламента и лидер СПС Ивица Дачић, предсједник Демократске партије Срба Македоније Иван Стоилковић, професор Универзитета Чедомир Антић...

У саопштењу Института се подсјећа да између Србије и Русије, односно два народа постоје нераскидиве историјске, културне, вјерске, политичке, економске, безбједносне и друге везе, наводе да су бројни разлози да се српски народ и држава нађу на правој страни историје, уз Русију.

Наводи се и да су од настанка српске и руске државе везе два словенска народа нераскидиве, те да су руска црква и држава директно помогле Светом Сави да оснује Српску цркву.

Потписници су истакли и да је Русија данас најзначајнији геополитички, политички, безбједносни и економски савезник Србије и српског народа.

"То је вишеструко потврђено у пракси - од заштите територијалног интегритета и суверенитета Србије кроз доследно поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН и спречавања пријема тзв. Косова у међународне институције, преко спречавања усвајања резолуције о Србима као геноцидном народу, захваљујуцји вету Виталија Чуркина у УН 2015. године, па све до подршке очувању Републике Српске са припадајућим јој дејтонским надлежностима", наводи се у саопштењу.

Економске погодности сарадње Србије и Русије, попут вишеструко јефтинијег руског гаса за српско тржиште у односу на остала европска, те потенцијални одбрамбени и геополитички ослонац на Русију, као глобалну силу, у могућим ширим превирањима у међународним односима, која нам предстоје, додатни су аргументи против увођења санкција овој осведоченој пријатељској и братској држави", саопштено је из Института.

Потписници су поздравили досадашње опредјељење руководства Србије на челу са председником Александром Вучићем да не уведе санкције Руској Федерацији, упркос "огромним притисцима који долазе са Запада и његових центара моћи".

Додали су, међутим, да су свијесни да ће притисци у наредном периоду бити интензивирани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана