Београд на води се шири, ево и на које дијелове града

Танјуг
Београд на води се шири, ево и на које дијелове града

БЕОГРАД - Предузеће "Београд на води" је објавило да је у току рани јавни увид у измене и допуне Просторног плана подручја посебне намјене уређења приобаља ријеке Саве чије циљ да се јавност упозна са наредном фазом развоја тог пројекта за проширење на дијелове катастарских општина Савски венац, Стари град, Нови Београд и Чукарица.

Планираним проширењем, Београд добија 11 нових вртића са смјештајним капацитетом за 1.650 дјеце предшколског узраста од једне до шест година, као и три нове основне школе за 1.920 ђака, укупна планирана површина земљишта за образовне установе износи више од пет хектара.

Осим обнове Светониколског парка код хотела "Бристол", биће обновљени и дијелови парка Републике Српске, парка код Газеле и Топчидерског парка.

На мјесту будућег тунела код Економског факултета биће изграђен велики парк, а осим њега планирана је изградња још три парка и два трга. 

Будући Линијски парк повезиваће Нови Београд са Топчидерским парком који ће се простирати преко Старог железничког моста, затим се настављати иза садашњег Београдског сајма и иде уз Топчидерску реку, која ће добити и своје шеталиште са бициклистичком стазом. 

Другим ријечима, на простору садашњег Београдског сајма простираће се више од 5,5 хектара нових парковских површина, а новим измјенама Просторног плана предвиђено је и проширење постојеће Сава Променаде. 

Након комплетне реконструкције која очекује потез од Газеле до Аде Циганлије, омиљено београдско шеталиште продужиће се на  2,4 км, чиме ће грађани добити додатан простор како за вожњу бициклом тако и за уживање у природи. 

Након планираног ширења, Београд на води ће удвостручити проценат јавних зелених површина које ће се простирати на више од 40 хектара.

Такође, планирана је и изградња установе примарне здравствене заштите, док ће различити спортски објекти у насељу заузимати скоро 2,5 хектара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана