Београд и Будимпешта могу да извозе политичку стабилност у регион

Srna
Foto: aa

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто оцијенили су да двије земље могу да извозе политичку стабилност и да са озбиљношћу политичких руководстава могу само позитивно да утичу на све остале у региону.

Они су истакли да се наставља изградња историјског пријатељства Мађара и Срба, Мађарске и Србије.

На заједничкој конференцији за новинаре након састанка у Сегедину, Селаковић је поручио да ће Србија и Мађарска наставити сарадњу засновану на међусобном разумијевању и подршци, којој посебно доприносе одлични односи предсједника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.

- У неизвјесним и нимало лаким околностима у којима се налазимо, гласна спремност и подршка коју пружамо једни другима од кључне су важности. О истинском пријатељству наше двије земље свједоче блиска сарадња у свим областима и конкретни резултати - истакао је Селаковић.

Подсјетивши да су 19. марта Вучић и Орбан присуствовали пуштању у рад прве фазе пруге на линији Београд-Будимпешта, односно брзе пруге од Београда до Новог Сада, он је изразио увјерење да ће најскорије бити отворена и друга фаза, спајање српског и мађарског дијела ове пруге, који ће додатно приближити Београд и Будимпешту.

Селаковић је рекао да ће и изградња пруге Суботица-Сегедин додатно повезати Србе и Мађаре, али и Мађаре са обје стране границе.

Он је нагласио значај "Балканског тока" да у овим нестабилним временима представља један од главних извора снабдијевања енергентима који је резултат озбиљне сарадње двије државе.

Селаковић је рекао да ће се радити на већем присуству српских компанија у Мађарској, али и указао да се треба ангажовати ради заједничког присуства на трећим тржиштима.

Он је захвалио Орбану и Сијарту за досљедну, активну и веома снажну подршку Мађарске евроинтеграцијама Србије, као и за озбиљан и конструктиван приступ који Мађарска има када је ријеч о главном националном проблему Србије - Косову и Метохији.

Селаковић је поручио да су грађани и Србије и Мађарске на изборима 3. априла рекли да се залажу за очување мира, безбједности, стабилности и тиме показали пут којим желе да њихове државе иду.

Сијарто је рекао да су Мађарска и Србија посљедњих година много урадиле на томе да, умјесто историјског непријатељства, створе историјско пријатељство два народа и двије државе и да обје земље профитирају од тог пријатељства.

Подсјетивши на заједничке инфраструктурне пројекте, Сијарто је нагласио да су све то поглавља сарадње која ће постати дио историјске књиге када интеграција Србије у ЕУ буде завршена, као и да је Србија још јуче требала да буде примљена у Унију.

- Потпуно је јасно да су у региону неопходни мир и стабилност. То не може да се ријеши на други начин, осим да Србија буде примљена у ЕУ - указао је Сијарто.

Он је оцијенио да су на изборима 3. априла, који су одржани у Србији и Мађарској, постигнути историјски резултати у обје земље, те да су они показали да је добра одлука да се заступају национални интереси, и то са обје стране границе.

- Овлаштење које смо добили од грађана обавезује нас да још јаче и јасније заступамо наше досадашње ставове. То значи да се наставља изградња историјског пријатељства између Мађара и Срба, између Мађарске и Србије - поручио је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана