„Беливукови дилери“ осуђени укупно на скоро 74 године затвора

Tанјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Специјални суд у Београду осудио је данас 18 особа на укупно 73 године и девет мјесеци затвора због препродаје дроге на територији Београда, а доводе се у везу са групом Вељка Беливука.

Суд је одлучио да ипак није ријеч о организованој криминалној групи већ је дио њих осудио као „обичну“ групу, а други дио као саизвршиоце.

Лазар Маринковић који је био оптужен као вођа ове групе, првостепено је осуђен на казну затвора од седам година.

Марко Трајковић и Лука Остојић су осуђени на казне затвора од по три и по године, на казне затвора од по пет година осуђени су Вељко Огурлић, Никола Филиповић, Урош Булајић, Борислав Мармут, Стефан Милановић и Марко Вокић.

Василије Николовски је осуђен на казну затвора од пет година и осам мјесеци, док је Стефан Симић осуђен на три године и три мјесеца затвора. 

На казне затвора од по три године осуђени су Марко Прља, Лука Гемаљевић, Алекса Кошутић и Алекса Васић.  

Лука Мумовић је осуђен на казну затвора од четири године, Предраг Вучковић на четири и по године, а Александру Крстићу, који је малолјетан, изречен је васпитни надзор.
Ово је првостепена пресуда на коју одбрана и тужилаштво имају право да уложе жалбу Апелационом суду у Београду. 

Душан Тодоровић бранилац Васића, за Тањуг је рекао да они неће уложити жалбу на првостепену пресуду, с обзиром да је суд у потпуности поклонио вјеру како одбрани окривљеног тако и наводима одбране.   

Тужилаштво је у својим завршним речима предложило суду да 18 припадника ове групе осуди на укупно 221 годину затвора.

Оптужницом је окривљенима било стављено кривично дјело удруживање ради вршења кривичних дела,  неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога, а Маринковићу и кривично дјело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. 

Сумња се да је ова група, односно организатор, припадници, више малолетника и више НН особа дјеловала од почетка јула 2021. године до 29.марта прошле на територији Београда, у циљу вршења кривичног дјела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Сумња се да су они препродавали кокаин, хероин, марихуану и амфетамин, чиме  су остварили знатну противправну имовинску корист.

Припадници су дрогу продавали у насељу Карабурма, у Београду, на сплавовима и у клубу, а опојну дрогу су достављали и на адресе купаца – уживаоца.

Припадници ове криминалне групе ухапшени су 29.марта 2022. године, док су тројица осумњчених већ били у притвору у тренутку хапшења.

Они се доводе се у везу са пословима и препродајом дроге као део групе Беливука и Марка Миљковића који су у притвору и против њихове организоване криминалне групе се води судски поступак због најтежих кривичних дјела, међу којима је и седам убистава.

На једном од суђења групи Вељка Беливука, окривљени-сарадник Никола Спасојевић је поменуо Маринковића чији је надимак „Луцифер“, наводећи да му је носио дрогу коју је Маринковић даље продавао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана