Беливук тражио да га врате у ћелију, тврдио да му није добро

Танјуг
Беливук тражио да га врате у ћелију, тврдио да му није добро

БЕОГРАД- У Специјалном суду у Београд данас је на припремном рочишту у поступку против организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, оптужени Беливук тражио од суда да га врати у затворску ћелију јер се не осјећа добро.

Поступајућа судија данас је одвојила предмет против Миљковића, након што је његов нови бранилац Миленко Цвијовић тражио од суда 60 дана како би се припремио за овај случај, рекла је новинарима адвокат Миљана Перендија.

Након што је судија одвојила предмет, за говорницу је пришао Беливук и рекао да се не осјећа добро и да не може да присуствује данашњем суђењу.

Судија је одредила паузу од 30 минута како би се одлучило о Беливуковом стању.

Припадници организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, се потврђеном оптужницом терете за пет убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

Припремно рочиште одлагано је у већ три наврата, први пут због захтјева за изузећа поступајућих судија и тужилаца, други пут крајем априла због изостанка адвоката Дејана Лазаревића, који је био ангажован као бранилац Беливука, Миљковића и других оптужених.

Лазаревић је ухапшен 14. априла као члан криминалне групе Дарка Шарића и он се од тада налази у притвору.

Треће припремно рочиште одложено је јер је Миљковић отказао пуномоћје свом адвокату и остао без браниоца, а којег мора да има на овом суђењу.

Припремно рочиште је затворено за јавност и њему могу да присуствују само оптужени, њихови бранооци, пуномоћници оптужених, поступајући тужилац и судско вијеће.

На овом рочишту оптужени ће се кратко изјаснити о кривици, односно да ли признају или негирају кривична дјела за која се терете, а потом ће тужилаштво и одбрана предлагати своје доказе који ће се изводити током суђења.

Након што се оконча припремно рочиште, суд ће заказати главни претрес (суђење) које ће бити јаван, а оптужени ће моћи детаљно да изложе своје одбране.

На данашње рочиште Беливук, Микљовић и остали оптужени су приведени из притвора Окружног затвора у Београду.

Осим притворених, на оптужници се налази још пет особа, од којих су двије у кућном притвору, а четворица су одлучила да тужилаштву открију детаље извршења кривичних дјела, од којих су двојица добила статус - свједока окривљених.

Бојан Хрватин и Никола Спасојевић закључили су споразум са Тужилаштвом за организовани криминал да за казну од 15 и 14 година затвора свједоче против ове групе о тешким убиствима и другим кривичним дјелима која је починила.

Хрватин и Спасојевић су према овим споразумима добили статус свједока окривљених, а поменуте казне од 15 и 14 година затвора ће им бити изречене на крају комплетног суђења овој групи, уколико испуне обавезе из споразума и свједоче против клана Беливук-Миљковић, потврђено је Тањугу.

Хватин се оптужницом терети за учешће у четири од пет тешких убистава - Горан Величковића, Лазара Вукичевића, Здравка Радијевића и Милана Љепоје.

Спасојевић се терети за учешће у тешком убиству Горана Величковића и Александра Глигоријевића, као и за недозвољено држање оружја.

Обојици за ова дјела пријети доживотни затвор, а овако ће добити само по 15 и 14 година затвора.

Потврђеном оптужницом ова група терети се за пет бруталних убистава, трговину дрогом, недозвољено држање и ношење оружја, силовање и отмицу.

У питању су убиства Горана Величковића Гоксија, Лазара Вукичевића, Здравка Радојевића, Александра Глигоријевића Пукија и Милана Љепоје.

Беливук је оптужен за пет, а Марко Миљковић за четири тешка убиства.

За ова убиства оптужено је још 11 припадника групе.

Докази против ове групе заплијењени су махом са апликације Скај за мобилне телефоне, међу њима аудио и видео снимци, као и фотографије бруталних убистава, а путем међународне правне помоћи оне су из Француске достављени нашим правосудним органима.

Поред Беливука и Миљковића ова оптужница терети и Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојше Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејан Тешића, Николе Спасојевића, Немање Ђурића, Немање Лакичевића, Марка Андрића, Владе Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Коџића, Слађане Секулић, Бориса Карапанџића, Николе Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексе Шејица, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексе Дуњића, Војислава Ђордевића, Алексе Стошића, Владимира Димитријевића.

Окривлљени сарадник Хрватин, који је раније осуђиван за убиство навијача 2005 године, детаљно је испричао тужилаштву како су извршена четири од пет убистава у Ритопеку за која је оптужено укупно 13 припадника групе, међу којима је и он. О убиствима је тужилаштву испричао све и Спасојевић.

Владимир Димитријевић и Војислав Ђорђевић, који немају статус окривљених сарадника тужилаштва, испричали су му на који је начин група препродавала дрогу.

Слађана Секулић и Никола Стефановић су у кућном притвору.

Група се терети да је од почетка 2019. до хапшења у фебруару 2021. године дјеловала под велом Партизанове навијачке групе “Принципи”.

Припадници групе су , како се сумња, дјеловали по упутствима вођа групе, Вељка Беливука и Марка Миљковића који су им давали налоге гдје, када и на који начин треба да се отме и лиши живота, као и где ће се дрога стављати у промет...

Налоге су преносили махом преко апликације “Скај”.

Суд је недавно потврдио нову оптужницу, другу по реду, против Беливука, Миљковића и још десет припадника њихове групе.

Овом оптужницом они се терете за убиство Николе Митића у августу 2020. године и Горана Михајловића у априлу 2019. године.

Такође, овом оптужницом обухваћен је и Сенад Решовић који је ухапшен средином октобра, као и Дејан Михајловић који се сумњичи за саизвршилаштво у убиству Здравка Радојевића, које је већ обухваћено оптужницом против ове групе.

У јануару је покренута још једна истрага против Беливука, Миљковића и Ивановског као и њихових жена и Беливукове таште због сумње да су прали новац који потиче од криминалних активности ове групе.

Црногорско тужилаштво такође води истрагу против Беливука и Миљковића због два убиства и једне отмице у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана