Бекић: У Србији потребно вакцинисати још милион људи

Срна
Бекић: У Србији потребно вакцинисати још милион људи

БЕОГРАД - Повећано је интересовање грађана Србије за примање треће дозе вакцине, а за стицање колективног имунитета од вируса корона потребно је вакцинисати барем још милион људи, изјавио је координатор вакциналног пункта на Београдском сајму Зоран Бекић.

Он истиче да је до јуче трећом дозом вакцинисано 120.000 људи.

“Ти бројеви расту последњих дана по експоненцијалној криви. Пре пет дана су бројеви били око 10.300, да би се повећали на 29.000, на 59.000, 85.000. До јуче је вакцинисано 120.000 људи”, рекао је Бекић за РТС.

Он наводи да се, када је ријеч о очувању јавног здравља, може размишљати о обавезној вакцинацији, као и да би требало да буду вакцинисани здравствени радници који су на првој линији одбране од вируса корона.

“Сви људи који су у великом броју контаката – војска, полиција, државна управа, просветни радници су, такође, у групи о којој се размишља да се обавезно вакцинишу, јер ћемо на тај начин са 50 одсто вакцинисаних грађана, скочити можда на 70 одсто и приближити се колективном имунитету”, рекао је Бекић.

Он упозорава да се на дневном нивоу не вакцинише довољан број људи, као и да апели нису уродили плодом.

“Корона се отела контроли. Оставили смо јој време да мутира и да може да пређе у жделтаж сој који се брзо шири. Корона, ако јој оставите време, она ће прећи у облик који ће се брзо ширити, јер жели да преживи. Грађани који нису вакцинисани су најугроженији и треба да буду свесни тога”, каже Бекић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана