Бећковић уручио прилог митрополиту Јоаникију за капелу патријарха Гаврила

Срна
Бећковић уручио прилог митрополиту Јоаникију за капелу патријарха Гаврила

БЕОГРАД - Академик Матија Бећковић уручио је прилог Његовом високопресвештенству митрополиту црногорско-приморском Јоаникију за изградњу капеле патријарха Гаврила у Доњој Морачи у Црној Гори.

Дониран је приход од продатих улазница за вече поезије Матије Бећковића које је одржано крајем прошле године.

Обнова капеле патријарху Гаврилу Дожићу, један је од четири завјета које је оставио блаженопочивши митрополит Амфилохије, који је обавезао Митрополију црногорско-приморску да се подигне и конак Василију Острошком, као и дом патријарха Варнаве и джамија у Пљевљима, пишу „Вечерње новости“.

„Велика ми је част да у наше време, непесничко и непоетско, песник може да буде чак и добротвор. Од љубитеља поезије сакупљен је најчистији новац који постоји на свету. Новац дарујемо за обнову капеле патријарха Гаврила Дожића у селу Врујци у Доњој Морачи“, рекао је Бећковић, који је са академиком Душаном Ковачевићем, у Звездара театру у Београду уручио поклон новоизабраном митрополиту црногорско-приморском Јоаникију.

На свечаности одржаној јуче, Бећковић је рекао да је патријарх Гаврило био горостас Српске православне цркве (СПЦ), једини патријарх који је био у нацистичком логору Дахау и који је 27. марта (1941. године) са трона Патријаршије у Београду рекао: „Боље гроб него роб, боље рат него пакт“.

Он је напоменуо да је патријарх Гаврило страдао са блаженопочившим владиком Николајем Велимировићем и са својим народом.

„Владика Николај је отишао у свет, а патријарх Гаврило се вратио и био на трону СПЦ до 1950. године. Митрополит Амфилохије се сетио да на његовом огњишту обнови капелу по угледу на ловћенску. Таквих капела у Црној Гори је 19, а биће једна, ако Бог да, и на врху Ловћена“, рекао је Бећковић.

Он је навео да блаженопочивши митрополит Амфилохије није могао да има достојнијег насљедника од митрополита Јоаникија, кога народ највише воли.

„Он је одрастао уз Амфилохија и био његов сабрат и садруг у величанственим литијама у Црној Гори. Митрополит Јоаникије је имао ту част да буде три дана у затвору у Луштици пре него што је изабран. Не верујем да је то иједном епископу пошло за руком“, додао је Бећковић.

Примајући прилог, митрополит Јоаникије је рекао да је Бећковић „својом поезијом све вријеме градио цркву и обнављао Нјегошеву капелу на Ловћену, а сада је то потврдио дајући прилог од поезије за цркву која се гради за покој души и спомен на великог мученика, исповједника, патријарха Гаврила Дожића“.

„Патријарх Гаврило је заслужио да му се подигне црква у облику ловћенске капеле. Разорену ловћенску капелу он је обновио са краљем Александром. Први је спријечио да се тамо подигне маузолеј. Нјегова одлука је била кључна приликом те прве обнове. Разорена ловћенска капела која се жртвовала, сада се умножава, а велики замах обнове завршиће се када се она опет врати на Ловћен“, навео је митрополит Јоаникије.

„Вече са Матијом“ је традиционални добротворни програм који академик Бећковић одржава у Звездара театру више од 20 година, а свих претходних година приход је дарован онима којима су помоћ и подршка били потребни.

Патријарх Гаврило је 1938. на трону насљедио Варнаву. Био је велики противник потписивања Тројног пакта. Када је почело бомбардовање Београда, склонио се у манастир Раковицу, потом у Жичу и коначно у Острог.

Нијемци су га све вријеме гонили и на крају га тамо и стигли. Преко Сарајева је доведен у Београд и прво смјештен у Главњачу, па у манастир Војловицу код Панчева, гђе је са владиком Николајем чуван под јаком стражом.

Умјесто да их пусте пред крај рата, Нијемци су их пребацили у логор Дахау.

Патријарха Гаврила и владику Николаја ослободиле су јединице америчке 36. пјешадијске дивизије. Патријарх се 14. новембра 1946. вратио у земљу и сазвао ванредну сједницу Синода. Преминуо је 7. маја 1950, а сахрањен је у београдској Саборној цркви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана