Бећковић: Испада да је лакше повући се са Kосова него повући ријеч

Срна
Бећковић: Испада да је лакше повући се са Kосова него повући ријеч

БЕОГРАД - Академик Матија Бећковић рекао је да, након саопштења Извршног одбора Српске академије наука и уметности (САНУ), испада да је лакше повући се с Косова, него повући ријеч.

Бећковић је истакао да се из саопштења Извршног одбора САНУ закључује да право на сопствено мишљење имају само они, док они који су тражили да се САНУ изјасни да ли је Косово и Метохија дио Србије или није, то право немају.

- Оно што сам рекао на седници Одељења језика и књижевности, пре него што је доспело у јавност, изгледа не испуњава "процедуралне могућности у самој кући". "Добро познате политичке и историјске асоцијације које захтев буди", заправо је тон саопштења Извршног одбора. Онима који постављају једно просто питање спочитавају они који су се сити наизјашњавали у Комунистичкој партији све до њеног краја - рекао је Бећковић за "Вечерње новости".

Бећковић је навео да нико не тражи да САНУ ријеши питање Косова и Метохије него да се изјасни да ли је "у овом тренутку једина политичка мудрост како се са елементима достојанства повући са Косова".

- Испада да је лакше повући се с Косова, него повући ту реч! - рекао је Бећковић.

Недавно је Бећковић у свом видео-обраћању затражио да сви академици изнесу свој став о Косову и Метохији поводом изјаве предсједника САНУ Владимира Костића да је "политичка мудрост на који начин, са елементима достојанства, напустити Косово јер ни де факто ни де јуре није у рукама Србије".

Извршни одбор САНУ јуче је саопштио да је огромна већина академика јасно дала подршку руководству и предсједнику САНУ да наставе са радом и подржала начела да се има право на лично мишљење и да је неприхватљиво да се академици појединачно изјашњавају по принципу "да или не" о проблему Косова и Метохије.

За Извршни одбор неприхватљива је атмосфера која се креира у дијелу јавности да се проблем Косова и Метохије великим дијелом прелама баш у САНУ, која "као да постаје некаква парадигма за решавање читавог овог проблема".

- Ради се о проблему који нити је генерисан уз учешће САНУ, нити је она икада била званично позивана да учествује у његовом решавању. Академија за то нема ни формалне могућности, ни овлашћења - истакао је Извршни одбор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана