Бећковић: Хандке наш сабрат,сматрамо га српским пjесником

Танјуг
Foto: tanjug

НОВИ САД - У Матици српској је данас обиљежен Свјетски дан поезије свечаним програмом "Петер Хандке међу српским пјесницима" посвећеним аустријском нобеловцу, који је и почасни цлан Матице.

"Хандке је наш сабрат и ми га сматрамо српским песником, а он је то постао у најтежим временима за српски народ када се то мало ко усудио", рекао је један од учесника програма, академик Матија Бећковић.

Хандке је, према његовим ријечима, себе највише овенчао својим путовањима по Косову, по Великој Хочи.

"Казао је да је српски народ на Косову најусамљенији народ у Европи", додао је Бећковић.

Предсједник Матице српске Драган Станић рекао је да је поезија данас угрожена као и раније, јер је мање читана од других жанрова, али да је зато њен ефекат интензивнији.

"Ко открије поезију, тај више не може да измакне њеној магији. Ми смо овде у Матици својевремено кренули управо тражећи најстабилније песничке величине, са Матијом Бећковићем и почели систематично да обележавамо тај дан. Први је програм био посвећен Матији, а ево ове године Петеру Хадкеу", рекао је Станић.

Хандке је, како каже Станић, жанровски много мање реализован у поезији, али је његово целокупно изражавање апсолутно песничко.

"Нама је Хандке значајан и зобг тога што је дошао до истине која се тиче и нас и нашег опстанка", истакао је Станић.

Своју пјессму посвећену аустријском нобеловцу прочитао је и Ђорђо Сладоје, наш песник који је, каже, Хандкеа упознао на Међународном проза фесту.

"Најважније је за нас да је у страшним и кључним тренуцима стао на страну српског народа и за то платио високу цену, можда већу од наших интелектуалаца који су то посматрали равнодушно", рекао је Сладоје.

Када сам писао песму размишљао сам како бих могао мало да му се одужим и замислио сам га као нашег заточника који иде на мегдан уместо изнемоглог оца, испричао је Сладоје и описао Хандкеа као "нашег заточника који нас представља и брани".

У програму су учествовали и Радомир Андрић, Верољуб Вукашиновић, Иван Негришорац, Благоје Баковић и Мирослав Алексић. Програм је водила и читала стихове Исидора Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана