"Батут": Потврђена четири случаја малих богиња у Смедереву

Танјуг
"Батут": Потврђена четири случаја малих богиња у Смедереву

БЕОГРАД - Институт за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" објавио је данас да је у референтној лабораторији за морбиле Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак" потврђено присуство морбила код четири особе са територије Смедерева.

Наводи се да се ради о три невакцинисане особе и једној особи непознатог вакциналног статуса и да Епидемиолошка служба Завода за јавно здравље Пожаревац спроводи епидемиолошко истраживање потврђених случајева.

"У складу са предлогом мера, Института за јавно здравље Србије 'Др Милан Јовановић Батут' у Србији се спроводи пооштрен епидемиолошки надзор. То, поред осталог, значи и да ће се хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке евидентирати невакцинисана и непотпуно вакцинисана деца према узрасту и спровести њихова вакциниција ММР вакцином", наводи се у саопштењу. 

Додаје се да је на територији гдје су потврђени случајеви морбила потребно вакцинисати све невакцинисане и непотпуно вакцинисане особе узраста од 12 мјесеци до 18 година, у складу са Правилником о програму обавезне имунизације. 

Истиче се да је потребно вакцинисати и осјетљиве контакте оболелих од морбила ММР вакцином што пре, а најкасније у року од 72 сата од контакта.

Институт за јавно здравље Србије наводи да ће према развоју актуелне епидемиолошке ситуације предлагати мjере у складу са законским и подзаконским актима, стручним ставовима, препорукама Светске здравствене организације, из којих је проистекао и усвојени план елиминације морбила у Србији.

"Имајући у виду наведене околности, период заразности, остварене контакте, претпостављени извор инфекције, мере треба спроводити најмање у периоду двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са параметрима у оцени и процени епидемиолошке ситуације на територији где су потврђени случајеви морбила", наводи се у саопштењу Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана