Баровић: Оружје мора бити у сефу, дјеца не знају да послије испаљеног метка нема "извини"

ГС
Баровић: Оружје мора бити у сефу, дјеца не знају да послије испаљеног метка нема "извини"

БЕОГРАД - Према подацима националне асоцијације за оружје Србије у тој земљи има око 900.000 комада легалног наоружања у посједу грађана. Оружје мора да се чува у сефу, а родитељи не смију да уче дјецу како да га користе, поручује професор др Владимир Баровић.

Овај стручњак за наоружање, рекао је за РТС да је веома опасно да родитељи и старатељи уче дјецу да користе оружје, као и да оно мора да се држи под контролисаним условима.

По закону, потребно је оружје држати у специјалном сефу, а муницију у посебном одељку унутар сефа, како не би дошло до злоупотребе. Такви сефови, како каже, коштају 100-200 евра.

Објашњава да деца немају потребан ниво свијести и не знају да послије пуцњаве нема "извини", нема поправке.

-Деци је то видео-игра, мисле да могу нешто да поправе и промене. Због недостатка свести и савести не смеју да уче да користе оружје. Знам да има оних који желе да им дете научи да пуца не само из детињег оружја и малокалибарског, већ и ловачког, полуаутоматског. То није добро, а друга ствар је да то није законито - рекао је Владимир Баровић.

Услови да неко користи оружје су да је лице пунољетно, физички спремно и прошло одговарајуће безбједносне провјере.

Према подацима националне асоцијације за оружје у Србиј и има око 900.000 комада легалног наоружања у поседу грађана. Регистровано је 580.000 власника, што је око 7 комада оружја на 100 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана