Барикаде на сjeверу КиМ, за саобраћај затворени Јариње и Брњак

Танјуг
Барикаде на сjeверу КиМ, за саобраћај затворени Јариње и Брњак

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - На више локација у сjeверном дијелу Косова и Метохије Срби су поставили барикаде у знак протеста због хапшења бившег припадника косовске полиције Дејана Пантића. У сјеверном дијелу Косовске Митровице и Звечану, огласиле су се и сирене. Мањи број припадника косовске полиције распоређен је у Бошњачкој махали и у насељу Три солитера. Градом патролирају возила Еулекса.

Како јавља Косово онлајн, Срби не желе да дозволе да ухапшени буде одведен за Приштину.

Како окупљени наводе, ријеч је о човjеку без мрље у каријери, који није учествовао у ратним дејствима на Косову.

Већи број грађана окупљен је на улази у излазу из Лепосавића, као и у Рудару и Србовцу код Звечана.

Косовска полиција је у саопшењу потврдила хапшење Дејана Пантића и на административним прелазима Јариње и Брњак забранила саобраћај и возилима и пjешацима. Полиција је саопштила да су неки путеви блокирани у општинама Лепосавић, Звечан и Зубин Поток.

Наводи да је из безбједносних разлога, привремено затворила за саобраћај административне прелазе Јариње и Брњак. Полиција је упутила грађане да користе друге прелазе.

Хеликоптер, са угашеним свјетлима и без видљивих обиљежја, али за који се претпоставља да припада Кфору, надлетао је у ниском лету барикаде у Рудару.

Припадници Кфора стигли су на барикаде у Рудару код Звечана. Припадници пољског контигнета Кфора налазе се на 150 метара од мjеста на ком су подигнуте барикаде у том мјесту.

Присутна су два џипа и у њима се налазе војници, преноси Косово онлајн. На барикаде у Лепосавићу, постављене у знак протеста због хапшења Србина на Јарињу стигле су и екипе Еулекса.

-Припадници Косовске полицијске службе (КПС) ухапсили су данас на административном прелазу Јариње Дејана Пантића, бившег припадника КПС-а који је 5. новембра заједно са својим колегама напустио ову институцију - саопштила је Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Наведено је да је Пантић до 5. новембра био ангажован у полицијској станици у Косовској Митровици.

Он је са супругом у пријеподневним часовима отишао у Рашку да обави приватне обавезе, нормално прешао прелаз и у повратку су му полицајци ставили лисице на руке и одвели га, према последњим информацијама, у базу КПС-а у близини прелаза.

Из Канцеларије су поручили да је „!ријеч о бруталној одмазди и застрашивању од премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија, који је ријешио да сада прогони српске полицајце кфјима, без икаквих основа и доказа, покушава да припише дјела са којима немају никакве везе не би ли тако покушао да застраши све Србе који не желе да трпе његов терор и кршење споразума“.

-Тиме Курти жели да им се освети за то што су напустили све институције на северу, укључујући и полицију - наведено је у саопштењу.

Канцеларија је о „овој бруталној примјени силе, одмазде и застрашивања одмах обавијестила специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака“, а најавила је да ће „обавијестити и све релевантне међународне представнике са јасним захтјевом да се освета и одмазда према Србима одмах заустави и да се Србима гарантује безбједност“.

-Након упада и слања до зуба наоружаних јединица у Косовску Митровицу, слања Росу блиндираних возила у дечји вртић у Лепосавићу, специјалаца са прстом на обарачу у Велику Хочу, сада је Курти почео да хапси Србе немоћан да их натера да му се повинују и врате у његове институције - наведено је у саопштењу.

Министар полиције привремених институција у Приштини Џељаљ Свећља саопштио је да је полицајац Дејан Пантић ухапшен због сумње да је, како је навео, "организовао терористички напад на просторије ЦИК-а на сјеверу Косова".

"Према свједочењу косовске полиције, приведени је организовао терористички напад на просторије ЦИК-а на северу земље, када су нападнути службеници ЦИК-а и полицајци. Пантић је оптужен за терористичке акте и напад на уставни поредак. Екстремистичке групе су, у циљу спречавања спровођења правде, организовале блокаду неких путева и поставиле барикада у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку", написао је Свећља на Фејсбуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана