„Балкански ток“ комплетиран, прве количине гаса кроз Србију за средњу Европу крећу 1. октобра

Срна, Танјуг
„Балкански ток“ комплетиран, прве количине гаса кроз Србију за средњу Европу крећу 1. октобра

БЕОГРАД - Гасовод „Балкански ток“ је комплетиран, пошто су Србија и Мађарска спојиле цијеви, а прве количине транзитног гаса кроз Србију за средњу Европу крећу 1. октобра.

Јавно предузеће „Србијагас“ и мађарска компанија „ФГСЗ“ повезали су на граници с Мађарском гасовод „Балкански ток“ којим ће убудуће гас из Турске, преко Бугарске и Србије, стизати до средње Европе.

Од сутра Мађарска закупљује капацитете, а Србија постаје важна транзитна земља за средњу Европу, јавио је РТС.

Спајање интерконектора на блок станици од Бугарске преко Србије до мађарске границе, са мађарским гасоводним системом, озваничено је данас предајом потписаног уговора између „Србија гаса“ и мађарског транспотера гаса ФГСЗ-у, чиме су ријешени сви међусоби услови транспорта гаса преко двеју граница.

Завршен је комплетан линијски дио од турске обале, преко територије Турске, Бугарске и Србије, до улаза у Мађарску, чиме ће капацитет на излазу из Црног мора од 15,75 милијарди кубних метара гаса моћи да се користи широм средње Европе.

Пројектом је завршена компресорска станица у Србији, а при крају је и она у Бугарској, што значи да ће Србија од октобра бити у могућности да Мађарској испоручи све потребне количине гаса, а исто тако и другим средњоевропским земљама, уколико их траже.

Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић је рекао да је на овај начин стављена тачка на дугогодишњи велики посао којим је Србија и коначно ријешила питање снабдијевања гаса из другог правца, а не само преко Украјине.

- Нико се више у Србији неће смрзавати, а цена гаса се за домаћинства неће ни од јесени мењати. Поскупљење због цене нафте коју прати цена гаса ће се прелити на „Србијагас „ - истакао је Бајатовић.

Предсједник Управе мађарског „ФГСЗ“ Ференц Саболч је рекао да се у овој струци, када се спајају двије цијеви на граници које долазе из двије државе, то назива „златно повезивање“.

-Када већ дођемо до жзлатног повезивањаж, то значи да видимо крај овог пројекта и да ће ускоро почети снабдевање гасом - рекао је Саболч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана