Бајатовић: Помоћ "Србијагаса" и око експропријације

Срна
Бајатовић: Помоћ "Србијагаса" и око експропријације

БЕОГРАД - Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је данас да ће то јавно предузеће приликом изградње гасовода Београд - Бањалука помоћи и око експропријације земљишта.

"Било би добро ако бисмо то могли да урадимо пре изградње аутопута (од Сарајева) до Београда јер би било јефтиније", рекао је Бајатовић.

Он је навео да ће од 1. октобра "Србија гас" снабдијевати Мађарску и централну Европу гасом, те указао да то значи да ће Србија први пут бити транзитна земља.

Бајатовић је рекао за Телевизију "Прва" да ће интерконекција Димитровград-Софија бити готова у јуну сљедеће године и да ће се тада видјети каква ће бити конкуренција и колике количине гаса ће одатле долазити.

Споразум о изградњи гасовода "Нова источна интерконекција Републике Српске/БиХ и Републике Србије" потписали су 16. марта у Бањалуци представници "Србијагаса" и предузећа "Гас-Рес" из Републике Српске.

Изградњом ће Република Српска и БиХ бити прикључени на гасоводни транспортни систем у Србији и на гасовод "Балкански ток“.

Гасовод ће бити изграђен од границе Србије и БиХ, преко Бијељине, Бањалуке, Приједора и Новог Града.

Споразумом је предвиђено заједничко учешће у изградњи гасовода Инђија -Мачвански Прњавор - Бијељина - Бањалука - Нови Град, саопштио је тада "Србијагас". Дужина гасовода на територији Србије износиће око 90, а на територији Републике Српске 320 километара.

Планирано је да капацитет тог гасовода буде 1,2 милијарде кубних метара природног гаса годишње.

Руски "Гаспром", од јануара испоручује гас Србији кроз нови гасовод преко Турске и Бугарске. Гас из Русије транспортује се преко Црног мора кроз гасовод "Турски ток" и преко бугарске преносне мреже до границе са Србијом.

Дионица гасовода кроз Србију, магистрални гасовод "Балкански ток", у дужини од 403 километара, од Зајечара до Хоргоша, званично је пуштена у рад 1. јануара у Госпођинцима, када је Бајатовић најавио изградњу гасовода Београда -Бањалука.

 

1

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана