Бајатовић: Не очекујем раст цене нафте толико да се угрози цела светска економија

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Директор Србијагаса Душан Бајатовић не очекује раст цијена нафте на свјетском тржишту у наредном периоду толико да би била угрожена комплетна свјетска економија.

"Неће бити дозвољено да цена нафте сигурно у наредних годину или две дана порасте толико да угрози целу светску економију, јер би то онда заиста био један крах који би призвао ратове где год стигнете", рекао је Бајатовић за ТВ Прва.

Према његовим ријечима, неке озбиљније промјене када је ријеч о цијени тог енергента тек могу да се очекују, јер како је додао, у Русији су избори извјесни, мора да се сачекају и избори у Америци, и у Европској унији.    

"Нисам сигуран да велике силе, Америка, Русија, Кина, али и Европа која више није ни политичка велика сила, као и оне економије које су у расту,  дозволити да сада због ратова, или због обојних револуција, доживе пад. То је прочитана игра колективног Запада и људи ће желити томе да се супротставе", рекао је Бајатовић.

Како каже, нагли скокови цијене нафте су углавном служили за производњу неких шпекулација, тренутних промјена односа на берзи, као и повећања зараде.

"Нико не жели да раст цена нафте буде толики да баш све заустави. Јер ако све зауставите, онда ћете имати још више ратова, још више економских криза, још више обезвређења новца, још већу инфлацију", сматра директор Србијагаса. 

Бајатовић је поновио да Србија када је ријеч о енергетској безбједности не треба да брине, јер у скадишту гаса Банатски двор има непипнутих а плаћених 380 милиона кубних метара залиха гаса.

"У Мађарској имамо 170 милиона кубика гаса плаћених. Вучемо из Русије осам милиона које морамо да узмемо, а још три милиона кубика флексибилно  и то је укупно 11 милиона кубика тог енергента, а вучемо нешто гаса иако не велике количине  из Азербејџана. Према томе немамо разлога за забринутост", рекао је он.

Када је ријеч о рачунима за гас, Бајатовић је рекао да грађани не треба да брину и да нико неће бити оштећен ни платити више ни пару, истичући да је рок за плаћање рачуна продужен до данас, односно 31. јануара.

Он је подсјетио и да је све што се дешавало око децембарских рачуна за гас једна "књиговодствена заврзлама", јер Србијагас није могао да испоручује рачуне, због штрајка у Пошти, па није фер да се због тога грађанима зарачунава камата.

Према његовим ријечима са јануарским рачунима испеглаће се књиговодствена грешка настала због тога што Пошта Србије није радила.

Он је навео и податак да Србијагас мјесечно издаје 160.000 рачуна за индивидуалне потрошаче, а годишње издаје 1,2 милиона фактура.

Бајатовић је нагласио и да Америка данас испоручује 45 одсто гаса у Европу, што је 17 милијарди кубних метара, а да је руски Гаспром испоручивао 2021. Европи 205 милијарди кубних метара.

"Гаспром је и даље други снабдевач Европе са неких 10-12 милијарди метара кубних. Само што то сад иде преко ЛНГ-а, па се шверцује. Још није престала куповина руске нафте", објаснио је он.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана