Аврамовић: Канцеларија за везу такозваног Косова нема дипломатски статус

СРНА
Аврамовић: Канцеларија за везу такозваног Косова нема дипломатски статус

БЕОГРАД- Амбасадор Србије у Ватикану Сима Аврамовић изјавио је вечерас да канцеларија за везу самопроглашеног Косова при Ватикану, чије је отварање најавила Приштина, не представља никакво установљавање било каквог дипломатског статуса, те додао да је став Ватикана о статусу Косова остао апсолутно непромијењен.

Коментаришући изјаву предсједника привремених приштинских институција Вјосе Османи о отварању "специјалне мисије" Косова при Ватикану, он је рекао да се заправо отвара канцеларија за везу која ће се бавити текућим питањима и да то није ништа спектакуларно, јер сличне канцеларије постоје и у другим државама које су одбиле да признају независност Косова, попут Грчке, Румуније и Словачке.

"Ми смо имали веома, веома озбиљне разговоре са највишим званичницима Ватикана. Све нам је детаљно образложено и изричито речено да та канцеларија нема дипломатски статус, да лице које ће се налазити на њеном челу није дипломата, да нема дипломатске привилегије, нити дипломатски имунитет", рекао је Аврамовић за Тањуг.

Он је нагласио да став Ватикана по питању једнострано проглашене независности Косова остаје непромијењен, што је потврђено у бројним разговорима.

"Уважили су колики број држава у свету не признаје Косово. Ватикан као озбиљна држава тако и поступа. Што се тиче односа са Ватиканом, можемо бити сасвим мирни и продубљивати их, то је најважнији посао", рекао је Аврамовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана