Аукција умјетничких дјела за помоћ народу Баније

Танјуг
Аукција умјетничких дјела за помоћ народу Баније

БЕОГРАД - Аукција умјетничких дјела ликовних умјетника Србије за помоћ народу Баније, пострадалом у земљотресу крајем прошле године, под називом ''''За Банију'''', биће одржана сутра у изложбеном простору Народне банке Србије.

Ликовни умјетници Србије донирали су 124 умјетничка дела за хуманитарну акцију, а сва прикупљена средства од продаје умјетничких радова, слика и скулптура, биће упућена Епархији горњокарловачкој, а намијењена су за помоћ најугроженијим породицама на Банији, наводи се у позиву објављеном на сајту Комесаријата за избјеглице.

На иницијативу удружења избјеглица која делују у Србији на цијелу са Српским културним друштвом Зора - Книн, Удружењем Банијаца, потомака и пријатеља Баније, Умјетницког братства манастира Крка, Удружењем Срба из Хрватске и Удружењем Звона Метохије, 24. јуна организована је аукциона изложба умјетничких дијела ликовних умјетника Србије.

У децембру прошле године разорни земљотрес је погодио Хрватску, посебно простор Баније, који је увијек био насељен Србима, који су се у протеклим годинама враћали на своја огњишта, обнављали их, а сада су поново потпуно уништена.

Још нема званичних података о укупној штети, али су многи остали без имовине, а страдали су и сакрални објекти.

Пола године послије земљотреса, многи су и данас у привременим смјештајима, у контејнерима или код пријатеља, а неки су се поново вратили у Србију и чекају обнову.

Србија је већ у првим данима послије земљотреса упутила значајну помоћ Хрватској, а Комесаријат за избјеглице и миграције је опредијелио помоћ за повратнике пострадале у земљотресу, у складу са својим могућностима, у висини од 11 милиона динара за набавку сијетвеног репроматеријала, малих пољопривредних машина, кошница за пчеле и бијеле технике.

Удружења избјеглица у Србији усмјерила су своје активности на прикупљање помоћи за пострадале, али је помоћ и даље потребна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана