Атлантски савијет о Вучићевој “вакцина дипломатији”

Танјуг
Атлантски савијет о Вучићевој “вакцина дипломатији”

БЕОГРАД - На сајту Атлантског савијета објављен је цланак о великом успјеху вакцинације против корона вируса у Србији, у којем се указује како је “вакцина дипломатијом” предсједник Александар Вучић “украо шоу”.

У тексту се наводи да је 11 дана након што је проглашена глобална пандемија ковид-19, ТВ публика у Србији доживјела изванредан призор и подсјећа да је предсједник Вучић пољубио кинеску заставу у знак захвалности за медицинску и заштитну опрему, а кинеско медицинско особље слетјело је у Београд 22. марта прошле године. Преко ноћи су широм српске престонице никли билборди на којима је предсједник Кине и натпис „Хвала, брате Си”, наводи се у тексту објављеном на сајту Аталнског савјета.

Оцијењује се да је извор овог, како је наведено, правог примјера кинеске дипломатије, изграђен на напредним економским и дипломатским везама Пекинга и Београда.

Наведено је да је након медицинске помоћи која је стигла у Србију Кина финансирала мрежу лабораторија за тестирање на корона вирус. Средином јануара у Србију је слетио други авион, који је испоруцио милион доза кинеске вакцине “Синофарм”, које је дочекао предсједник Вучић.

Пола године касније, како се истиче у тексту, наратив се промјенио. Више није ријеч о томе да Кина напада Запад са Балкана, већ о способности Србије да, како је наведено, уради више од онога што се очекивало да може. Српске власти постигле су импресиван напредак у вакцинисању својих градана и употреби вакцина као “дипломатског алата”.

Истиче се да је у земљи која има нешто више од седам милиона становника, дато 5,15 милиона доза вакицна, а више од 2,4 милиона људи, односно више од трећине грађана Србије, примило је двије дозе вакцине. Нпомиње се и да је Србија донирала вакцине сусједима - Црној Гори, Сјеверној Македонији, Републици Српској и Босни и Херцеговини. Такође, како се истиче, грађани сусједних земаља могли су да се региструју и вакцинишу током посете Србији.

Београд је искористио тренутак када се кооперативни програм Ковакс, који води Свјетска здравствена организација, показао страховито спорим у набавци вакцина, а чланице ЕУ биле заузете бригом о својим грађанима указује Атлантски савјет.

У тексту се, међутим, оцијењује да Кина јесте дио успјеха Србије, али није цијела причца. Подсјећа се да је предсједник Вучић примио кинеску вакцину пред ТВ камерама у селу на истоку Србије, а да је Влада објавила планове за локалну производњу Синофарма у партнерству са Уједињеним Арапским Емиратима.

У тексту се указује да се Србија није ослонила само на то и да је прву пошиљку Фајзерове вакцине добила већ у децембру 2020. године. Премијерка Ана Брнабић тада се вакцинисала, много прије већине других европских лидера. Руска вакцина Спутњик В стигла је у Србију у јануару, а почетком јуна београдски Институт Торлак постао је први објекат ван Руске Федерације који је произвео ту вакцину, напомиње се у тексту.

Пошиљка вакцине АстраЗенека стигла је у Србију у фебруару, наведено је у тексту и наглашено да је Србија набављала вакцине из свих извора - Кине, Русије и западних компанија и да је максимално искористила залихе које је акумулирала.

Овакав одговор на ковид-19 даје беспријекорну илустрацију српске спољне политике, оцијењује се у тексту и указује да Вучић није заинтересован да се приклони ни Кини ни Западу, поготово у тренутку када се расте конкуренција моћи између Пекинга и Вашингтона.

Према мишљењу аутора текста, Вучић вјерује да интересима Србије и његовом лицном програму највише одговара отвореност за пословање са свима. Додаје се да такав положај одражава дугогодишњу равнотежу Београда између ЕУ и Сједињених Држава, с једне стране, и Русије, с друге стране.

„Сједите на двије столице”, како је Србију описао америцки дипломата Брајан Хојт Ји 2017. године.

Оцијењује се да је у случају Србије “вакцина дипломатија” показала флексибилност државе и додаје да је Србија у вакцинацији прошла много боље од својих прозападних сусједа као што су Северна Македонија и Црна Гора, које су чланице НАТО-а, као и да је Вучић добио похвале и у цијелом региону.

Како закључује Атлантски савијет, велике су шансе да ће председник Вучић и у наредном периоду наставити политику сарадње и са Истоком и са Западом, а “вакцина дипломатијом” апсолутно је “украо шоу”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана