"АстраЗенека" стигла у Србију, грађанима сада на располагању чак четири вакцине

Танјуг
"АстраЗенека" стигла у Србију, грађанима сада на располагању чак четири вакцине

БЕОГРАД- Вакцина против вируса корона британско-шведског произвођача "АстраЗенека" стигла је данас у Србију, а први контингент од 150.000 доза на аеродрому је дочекао предсједник Србије Александар Вучић.

Авион са вакцинама слетео је на београдски аеродром "Никола Тесла" око осам часова.

Послије ове испоруке грађани Србије моћи ће да бирају између четири различите вакцине против вируса корона - америчко-нјемачке "Фајзер/Бионтек", руске "Спутњик В", кинеске "Синофарм" и британско-шведске "АстраЗенека".

Очекује се да ће у Србију данас стићи и нови контигент од 50.000 доза руске вакцине "Спутњик В", што је раније најавио министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

У Србију је до сада стигло највише кинеских вакцина "Синофарм" - милион и по доза.

- Вакцине "АстраЗенеке", 150.000 доза које су јутрос стиге, значи 150.000 вакцинисаних у Србији - истакао је Вучић и додао да Србија, уз УАЕ, постаје једина земља у свијету која има на располагању више од три вакцине.

Додао је да ревакцинација "АстраЗенеком" иде послије 12 недјеља.

- Имамо уговор за нове дозе, тако да ово значи још 150.000 вакцинисаних у Србији. Поносан сам на одговорност и озбиљност коју смо показали у борби за здравље грађана, за очување живота и борби за напредак економије - рекао је Вучић на аеродрому.

Он је изразио захвалност премијеру Велике Британије Борису Џонсону, као и премијеру Индије Нарендри Модију.

- Хвала партнерима из Велие Британије на подршци, што су желели да нас чују, на пажњи коју су посветили једној малој Србоји и што вакцине стижу у Србији много пре него у највећи део других земаља на континенту - рекао је Вучић,

Он је додао да је цијена по којој су вакцине набављене, апсолутно најповољнија.

Вучић је рекао  да ће од сутра "АстраЗенека" вакцине бити доступне грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана