"Артемис" поново у ваздуху: На мети источна Србија

РТ Балкан
"Артемис" поново у ваздуху: На мети источна Србија

БЕОГРАД – Извиђачки авион за прикупљање обавјештајних података и пресретање комуникација ЦЛ-650 "Артемис", који користи Ратно ваздухопловство Оружаних снага САД, данас је поново летио око граница Републике Србије, и то изнад територије Румуније.

Како се могло видјети на сајту "Флајтрадар", летјелица је полетјела јуче око 7 сати из Констанце, односно базе "Михаил Когалничану". Одатле се упутила према западу и преко Букурешта стигла до града Крајова, одакле је почела кружити на потезу Крајова-Темишвар.

Иначе, у питању је авион који се налази у власништву компаније "Леидос дифенс груп" са сједиштем у Вирџинији, који поменута компанија редовно "изнајмљује" Оружаним снагама САД за потребе њихових шпијунских мисија, конкретно за извиђање, осматрање и праћење активности Оружаних снага Републике Србије.

"Артемис" је опремљен специјалном опремом – системима за прикупљање података путем електронских сигнала (ELINT, Electronic Intelligence) и радаром за бочно осматрање помоћу којег се могу осматрати и пратити покретни циљеви на копну и мору.

Америчка војска од почетка 2024. године редовно користи ову летјелицу за осматрање наше војске, а претпоставља се да су главни предмет интересовања системи ПВО кинеске производње ФК-3 и недавно представљени ХКу-17. Вриједи подсјетити да је лет овог авиона посљедњи пут РТ Балкан забиљежио 30. јула, када је "Артемис" кружио изнад БиХ.

Тада се поводом лета америчког авиона огласио и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је изјавио да амерички извиђачки авиони који надлијећу простор Српске немају ништа занимљиво за снимити, осим природних богатстава, али да њих неће добити.

Овдје, каже Додик, нема никаквих покрета, ништа што би за њих било интересантно, осим можда природних богатстава која су "пикирали".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана