Архимандрит Доситеј хиротонисан за епископа Липљанског

СРНА
Архимандрит Доситеј хиротонисан за епископа Липљанског

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је у храму Светог Саве на Врачару Свету архијерејску литургију и свечаним чином хиротонисао архимандрита Доситеја у чин епископа липљанског, викара патријарха српског.

Патријарх Порфирије је рекао у бесједи да је послушање Цркви послушање Христу, а то је истовремено нешто што извире из саме свете литургије.

Епископ Доситеј је захвалио патријарху српском и свим архијерејима СПЦ што су га изабрали за епископа и повјерили му ову свету службу.

Говорећи о манастиру Хиландару, гдје је примио монашки постриг, епископ Доситеј је рекао да та светиња указује на будућност српског народа, којег опомиње да се држи светосавског и светолазаровског завјета.

Архимандрит Доситеј је за епископа липљанског изабран 20. маја на редовном засједању Светог архијерејског сабора у Београду.

Рођен је у Љигу 1971. године, гдје је 1986. године завршио основну школу, а Војну гимназију у Београду 1990. године.

Током школовања у Војној гимназији често је посјећивао оближњи манастир Ваведење, гдје је примио основна сазнања о монашком животу.

Школовање је наставио на Војној академији Ратног ваздухопловства и противваздушне одбране у Рајловцу код Сарајева, која је због ратних дешавања премјештена у Београд.

Звање официра у чину потпоручника стекао је дипломирањем на Војној академији 1995. године, када је започео официрску службу у Краљеву, а током службовања често је одлазио на богослужења у манастир Жичу.

Након три године официрске службе стекао је чин поручника, а убрзо потом је напустио службовање у војсци и 1998. године одлази на Свету Гору, у манастир Хиландар.

Братству манастира Хиландара приступио је на Никољдан 1998. године у својству искушеника, а монашки постриг примио је на празник рођења Пресвете Богородице 2000. године.

По благослову Сабора стараца манастира Хиландара као ванредни студент започиње студије на Богословском факултету у Београду, које је окончао 2005. године.

Након завршених основних студија, по благослову Сабора стараца, уписао је постдипломске студије на Богословском факултету Аристотеловог универзитета у Солуну.

Магистарски рад из области догматског богословља на тему "Име Божје" у руској теологији 20. вијека, писан под руководством професора Хризостома Стамулиса, успјешно је одбранио у јануару 2010. године у Солуну.

Рукоположен је у чин јерођакона руком епископа жичког Хризостома на празник Сретења Господњег у Хиландару 2009. године, а рукоположење у чин јеромонаха извршио је епископ ваљевски Милутин на празник Ваведења Пресвете Богородице 2010. године у Хиландару.

По благослову игумана, монах Доситеј је задужен за пријем и рад са групама официра, кадета Војне академије и ученика Војне гимназије који су организовано долазили на Хиландар.

На позив патријарха српског Иринеја, а по благослову игумана манастира Хиландара архимандрита Методија, током 2010. године је почео да се ангажује на испомоћи тадашњем епископу војном Порфирију на увођењу свештеничке службе у Војсци Србије.

Послије потписивања споразума између СПЦ и Војске Србије и почетка његове примјене, јеромонах Доситеј се вратио у манастир Хиландар гдје му је повјерена обнова запуштене хиландарске келије Патерица у Кареји, коју је основао и у њој неко вријеме живио сам Свети Сава.

Почетком фебруара 2019. године је, по благослову игумана Хиландара и Сабора стараца манастира Хиландара прешао у Епархију шумадијску, гдје је постављен за настојатеља манастира Светог Георгија у селу Ћелије.

У манастиру Светог Георгија у Ћелијама ради на обнови манастира и духовног живота. Од његовог доласка у манастир значајно је увећано манастирско имање, ријешено водоснабдијевање и саграђен нови монашки конак. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана