Археолошка истраживања на мјесту будуће подземне гараже у Београду

Tanjug
Foto: 123rf

БЕОГРАД- На локацији на којој ће бити изграђена подземна гаража у Влајковићевој улици, у Београду, почела су археолошка истраживања која претходе грађевинским радовима, изјавио је данас за Танјуг Радослав Марјановић, предсjедник Градске општине “Стари град”.

  Он је рекао да ће археолошка истраживања, која су почела почетком марта, трајати од 60 до 90 дана, након чега ће уследити радови на изградњи подземне гараже, а који ће трајати 15 мјесеци. 
  
  “Овде ћемо имати прилику вероватно да пронађемо неке ствари које су вредне и које ће касније бити изложене у Музеју града Београда како би могли сви грађани Београда да их виде, не само током археолошких истраживања, већ и касније”, рекао је Марјановић. 
 
   Марјановић је рекао да је грађевинска дозвола за изградњу подземне гараже од стране Градске општине Стари град званично издата, да ће у њој бити 284 паркинг мјеста, приступни ниво и три подземна нивоа. 
 
   "Кинеска компанија ће радити на извођењу ових радова, а након завршетка подземне гараже, ископа и свега онога што нас очекује у наредном периоду, значајна ствар је и изградња новог парка у Влајковићевој улици, биће потпуно нових мобилијара, стаза, биће засађено и дрвеће”, рекао је Марјановић. 
  
 “Ово је важан пројекат за сам центар града, с обзиром на то да је недостатак паркинга највећи проблем са којим се грађани наше општине суочавају”, рекао је Марјановић. 

    Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић рекла је да су сада почели радови на разбијању бетона и уклањању првих слојева земље.
 
   "Подразумева се да ћемо у што скоријем року уклонити све оно што омета наше колеге и онда креће ручни ископ, па се надамо важним остацима”, рекла је она. 
    
“Очекујемо и зна се поуздано да су овде остаци античког Сингидунума. Оно што је Музеј већ истражио и што се налази у музејским збиркама је из потеза нешто ниже у Косовској улици. Очекује се римска некропола и да ће тај низ гробова ићи онако како смо и геодетским снимцима и утврдили”, рекла је Медаковић. 
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана