Апелациони суд у марту отвара главни претрес у предмету Ћурувија

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Апелациони суд у Београду је донио рјешење да отвори главни претрес у поступку против четворице некадашњих радника Државне безбједности који су првостепено осуђени на казну затвора од укупно 100 година за учешће у убиству новинара и власника "Дневног Телеграфа" Славка Ћурувије 1999. године.

Другостепени суд ће отворити петодневни главни претрес са почетком 6. марта идуће године, наводи се у саопштењу на сајту Апелационог суда.

Суд је донио рјешење да отвори главни претрес на приједлог Тужилаштва за организовани криминал, окривљених и њихових бранилаца.

Прецизирајући разлоге у саопштењу је наведено да првостепени суд није поступио у свему по примједбама датим у претходном рјешењу Апелационог суда којим је укинута ранија пресуда, усљед чега је учињена битна повреда одредаба кривичног поступка, а што је утицало и на правилно утврђење чињеничног стања.

Због подстрекавања на убиство, Виши суд у Београду поново је на исте казне од по 30 година затвора осудио тадашњег шефа ДБ-а Радомира Марковића и шефа београдског центра ДБ-а Милана Радоњића, док су као саизвршиоци у убиству на по 20 година затвора осуђени бивши оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак, који је у бјекству, па му је пресуда изречена у одсуству.
 

Ово је била друга првостепена пресуда, која се изриче након што је прву, којом су били осуђени на исте казне затвора, укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење, управо због прекорачења оптужнице увођењем у случај НН лица, које се не помиње у оптужници.

У оптужници се тврди да је Ћурувију убио Курак, а да му је саучесник био Ромић, који је, наводно, дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу. Њих су на то, према оптужници, подстакли Марковић и Радоњић.

Тужилаштво тврди да је мотив за убиство било Ћурувијино иступање у домаћој и страној јавности, као и његова критика тадашњег предсједника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.

Ћурувија је праћен све до убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године, када је, према оптужници, он ликвидиран у хаустору зграде у Светогорској улици, гдје је живео.

Убијен је између 16:39 и 16:45, док је са њим у друштву била његова пријатељица и очевидац убиства Бранка Прпа у дворишту испред улаза у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетиншке службе "Дневног телеграфа".

Прпа од почетка поступка тврди да оптужене не препознаје као извршиоце убиства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана