Андрија Драшковић пуштен из затвора

Б92, Танјуг
Андрија Драшковић пуштен из затвора

Београд - Андрија Драшковић пуштен је из затвора пошто је одслужио казну затвора на коју је осуђен због убиства Сурчинца Звонка Плећића Плеће, потврђено је за Б92.

Драшковић, који је казну затвора служио у Сремкој Митровици, правоснажном је пресудом био осуђен на девет година затвора, али му је, на основу Закона о амнестији од 16. новембра 2012, казна умањена за 25 одсто, тако да је најприје у притвору, а послије и у затвору провео шест година и девет и по месеци затвора.

Према Закону, од амнестије су изузети они који су за најтежа кривична дјела осуђени на казне затвора од 30 до 40 година.

Он је из затвора пуштен јуче, а у Управи подсјећају да ниједна од више његових молби за условни отпуст послије издржавања двије трећине казне није била прихваћена.

Драшковићев кум Александар Голубовић, такође, служи казну затвора због истог кривичног дјела. Голубовићу је примјеном амнестије казна умањена са осам на шест година затвора.

Њима је Апелациони суд у Београду смањио за по годину казне затвора, које им је 26. септембра 2010. изрекао Виши суд у Београду, након десет година суђења.

Драшковић је одмах након изрицања пресуде ухапшен, а послије правоснажности пресуде и пребачен на издржавање казне у септембру 2011.

Осуђени су због кривичног дјела убиство у саизвршилаштву.

За убиство Плећића, Драшковић и Голубовић осуђивани су два пута, али су те пресуде укидане.

Они су најприје правоснажно осуђени на 11,5 и на 11 година затвора, а затим, послије усвајања захтјева савезног тужиоца за заштиту законитости, на поновљеном суђењу на по седам година.

На трећем суђењу они су ослобођени, јер је суд оцијенио да су пуцали у самоодбрани.

Драшковић и Голубовић су провели четири године у затвору, а послије треће пресуде пуштени су на слободу.

Врховни суд Србије је укинуо и ту ослобађајућу пресуду и вратио предмет на поновно суђење.

Према оптужници, Плећић је ликвидиран, након што је у алкохолисаом стању пришао столу за којим је седио Драшковић са дјевојком Еленом Мијатовић (сада Карић) и Голубовића упитао "Да ли си ти убио мог брата Зорана Шијана?"

Плећић је потом устао и мобилним телефоном ударио о сто, а Голубовић је у њега испалио два хица из пиштоља ЦЗ, док је Драшковић испалио три метка из "магнума 357".

Виши суд је у пресуди оцијенио да је њихова реакција била претјерана, иако Плећићево понашање није било примјерено.

Ту пресуду пратиле су контроверзе, јер је њено изрицање првобитно било заказано за 6. јул 2010. године, али је тог дана судско виеће одлучило да допуни доказни поступак вјештачењем степена алкохолисаности убијеног Плећића, за кога је утврђено да је имао 2,5 промила алкохола у крви.

На наредном претресу, када је требало да се чује мишљење вјештака, изостао је судија Александар Ивановић, а убрзо након тога суд је одлучио да промијени све чланове судског вијећа, изузев предсједника судије Зоране Трајковић, због чега је суђење почетком септембра кренуло испочетка и окончало се помјенутом пресудом.

То је било четврто првостепено суђење Драшковићу и Голубовићу пред шестим судским вијећем, послије 10 година од погибије Плећића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана