Анђелковић: Забрана уласка Ковићу у БиХ удар на Српску

Тањуг
Анђелковић: Забрана уласка Ковићу у БиХ удар на Српску

БЕОГРАД - Политички аналитичар Драгомир Анђелковић изјавио је да је забрана уласка у БиХ професору Филозофског факултета Милошу Ковићу удар на Републику Српску.

Ковићу је у суботу гранична полиција БиХ прелазу Вардиште забранила улазак, уз образложење да представља пријетњу по безбједност БиХ.

“Ово уистину подсећа на најцрње време стаљинизма, да се неко прогања због става. Професор Ковић ни на који начин не може да угрози безбедност БиХ, посебно што 49 одсто ентитета БиХ представља РС, где га виде у најпозитивнијем светлу. Ово је удар на Српску, неко покушава да демонстрира Бањалуци да може да успоставља кинески зид између РС и Србије. Не верујем да ће то моћи да се одржи”, казао је Анђелковић.

Он сматра да је ово једна од послједица рата у Украјини.

“Мислим да ће Бањалука озбиљно реаговати, ово је једна последица онога сто се дешава у Украјини. Сад је неко у Сарајеву помислио: ''Опет долази наших пет минута'', али не верујем да ће то дати ту врсту резултата, јер Запад не жели да отвара нови фронт, посебно не у свом дворишту. Ово је више провокација”, додао је он.

Упитан да прокоментарише изјаву косовског амбасадора у Нјемачкој Фарука Ајетија, који је рекао да су косовски Албанци, међу њима и бивши борци ОВК, заштитили манастир Дечане од “гневне гомиле”, уз тврдњу да су многе српске православне цркве пре више векова биле албанске католичке цркве, Анђелковић је рекао:

“Ради се о замени теза, дрскости, лажима. Квази дипломата износи ствари које су несхватљиве. Сваки наш манастир има свог ктитора, зна се шта је кад подигнуто, посебно што Албанаца у то време скоро да није било. Било је око два одсто албанских сточара, о чему сведочи и турски попис”, нагласио је.

Он сматра да се “русофобија” у региону се пројектује и на Србију.

“Сви су се осоколили сада. Та русофобија се сада пројектује и на нас. Многи у региону покушавају да нас стигматизују. Навикли смо ми на то, Русија неће поклекнути, наћи ће начин да заштити своје интересе, а и Србија ће наћи начин да заштити оно до чега нам је стало”, нагласио је Анђелковић.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана