Анђелковић: Посјета показала да нико нема ексклузивитет у односима са Турском

Срна
Анђелковић: Посјета показала да нико нема ексклузивитет у односима са Турском

БЕОГРАД - Посјета делегације БиХ Турској, коју је предводио српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, јако је битна јер показује да нико нема ексклузивитет у односима са том државом, ма колико то неки кругови у Сарајеву жељели да представе, већ је Турска спремна да буде партнер цијелој БиХ, односно и Републици Српској, оцијенио је аналитичар Драгомир Анђелковић.

Он је истакао да је Турска све значајнији економски партнер и Србији и Републици Српској, односно БиХ у цјелини, и показује спремност да и политички буде коректна у односима са Београдом, али и са Бањалуком.

Анђелковић сматра да је то добар модел за грађење будућности.

Подсјећајући да је Турска велика сила у региону, Анђелковић је указао да са њом треба градити максимално добре односе и увјерен је да су за то расположени и Република Српска и Србија.

“Штавише, добри односи са Турском могу да допринесу и расхлађивању екстремистичких ставова у Сарајеву, јер кад тамошња елита увиди да Турска пружа руку Србији и Републици Српској све мање ће имати смисла њихов негативан став према нама”, рекао је Анђелковић.

Он сматра да ова посјета “уистину показује да је перспектива односа са Турском одлична и економска и политичка”.

Делегација БиХ, предвођена предсједавајућим и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком боравила је јуче у Турској, гдје су двије земље потписале споразуме о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима, и о узајамном признавању и замјени возачких дозвола.

Споразум о сарадњи у инфраструктурним пројектима основа је за наставак активности на изградњи ауто-пута Сарајево-Београд-Сарајево.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је послије састанка са Додиком да не види препреке за изградњу гасовода “Турски ток” у БиХ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана