Анђелковић: Циљ Куртија и дијела Квинте је етнички чисто Косово, избори расистички

Танјуг
Анђелковић: Циљ Куртија и дијела Квинте је етнички чисто Косово, избори расистички

БЕОГРАД - Некадашњи предсједник Извршног вијећа Косова и Метохије Зоран Анђелковић изјавио је данас да је циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, али и значајног броја земаља Квинте да етнички очисте КиМ и оцијенио да одржавање избора на сјеверу покрајине, када се зна да Срби не њих неће изаћи, представља увођење расизма на велика врата.

“Циљ Куртија је да етнички очисти Косово, да ли кроз провокације или разним терористичким актима, да ли у једном дану, ... али више му одговора терористичким актима, није само то да ли је неко рањен .... већ и то што људи ако их полиција тражи не знају шта је разлог па су принуђени да беже”, навео је Анђелковић за Танјуг.

Он је оцијенио и да су избори у четири општине на сјверу заказани за 23. априла ''чисто расистички''.

“Увођење расизма дирекнто на велика врата, организујете изборе а свесни сте да 99 осто српске етничке заједнице неће изаћи ни на гласање”, навео је Анђелковић и рекао да не мисли да ће избори бити одложени.

Према његовим ријечима, међународна заједница која изборе види као демократске, између осталог, хоће да Курти свуда постави своје људе, па ако буде било потребно да се формира ЗСО да може да каже - одборници то не желе.

“Плашим се лажних избора и покушаја да инсталирају неког Куртија у свакој општини и кажу 'ма каква ЗСО'“, рекао је Анђелковић и додао да неко то све допушта, као што су допустили протеривање Срба из Хрватске.

Оцијенио је и да је политика Берлина доста крива за подизање тензија на КиМ.

“Немачки амбасадор у Приштини када да је пуцано на Јовановића реагује као да су се два клинца побила”, рекао је Анђелковић између осталог и навео да би земље Квинте морале да изврше притисак на Куртија, прије свега Нијемци и Енглези.

Додао је да ипак Американци траже нешто од Куртија да спроведе.

“Потпуно сам уверен да, да Курти нема подршку, тако не би могао да се понаша” рекао је он и додао да Курти чини све да избегне сваку обавезу. Србија, како је додао, чини све, посебно од избијања сукоба у Украјини, да се сачува мир и безбедност јер јој историјске чињенице не иду на руку - када су велики сукоби били у Европи ниједан је није заобишао.

Разговоре у Рашки са Србима са КиМ Анђелковић је оцијенио као веома значајне јер су и чланови владе, не само предсједник, чули директно са чим се све суочавају Срби са КиМ.

''Ово није питање само за председника, или одуке владе...сваки министар мора да види колики допринос ће дати за економску стабилност у јужној спрској покрајини, али и у разговрима са министрима других земаља како би престало малтретирање Срба...'', навео је бивши функционер СПС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана