Ана Евстигнејева: Приштина омета оснивање ЗСО и дискриминише Србе

Срна
Ана Евстигнејева: Приштина омета оснивање ЗСО и дискриминише Србе

ЊУЈОРК - Власти у Приштини већ девет година ометају стварање заједнице српских општина /ЗСО/ и спроводе дискриминацију усмјерену ка Србима и другим неалбанцима, изјавила је замјеник амбасадора руске мисије при УН Ана Евстигнејева.

Она је на сједници Савјета безбједности УН о Косову и Метохији у Њујорку нагласила да Приштина тиме одгађа процес помирења, јер је ЗСО дизајнирана да испуни основне потребе Срба на плану безбједности, политике, економије и културе, уз напомену да то није поменуто ни у извјештају генералног секретара УН Антонија Гутереса, нити у излагању већине колега из Савјета безбједности.

Евстигнејева је рекла да су Срби угрожени без ЗСО, посебно јер су напади на њих у 2021. години удвостручени у односу на годину раније, а само од јануара до марта ове године догодило се 35 таквих инцидентата.

Према њеним ријечима, Резолуција 1244 Савјета безбједности УН је међународна правна база за проналажење рјешења за питање Косова.

Она је похвалила достигнућа Београда и Приштине у проналажењу обострано прихватљивог рјешења на основу поменуте резолуције.

Евстигнејева је подсјетила да су у марту обиљежене 23 године од НАТО агресије у Србији, током које су убијене хиљаде цивила, уништене цивилне заједнице, при чему је кориштен осиромашени уранијум.

Руски представник подсјетила је да је НАТО одабрао терористичку ОВК као савезника на терену, уз напомену да Русија и даље прати истраге о злочинима ОВК.

“Од 1999. године нема Срба на југу Косова, постоје напори да се Срби отјерају из покрајине и да се избрише њихов културни и вјерски идентитет, као и пријетња српским црквама и манастирима, укључујући вјерске објекте под заштитом Унеска, као што су Високи Дечани, манастир који не може да врати своју земљу упркос одлуци такозваног Уставног суда Косова”, истакла је Евстигнејева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана